Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Ο «EastMed» εντάχθηκε στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ! - Σημαντική γεωστρατηγική εξέλιξη για την Αθήνα



Θ.Ανδρεοπουλος

Oι ΗΠΑ επισήμως θεωρούν τον «EastMed» έργο αμερικανικού ενδιαφέροντος και τον τοποθετούν ως ..πρώτη προτεραιότητα καθώς τον εντάσσουν ως μέρος του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο ομώνυμο νομοσχέδιο 



«EastMed Act», έχοντας συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο κατανομής κονδυλίων (appropriations bill) η επικύρωση του οποίου αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας εντός της εβδομάδας.
Εάν υπερψηφιστεί και υπογραφεί από τον πρόεδρο Ν.Τραμπ, τότε οι ΗΠΑ δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τους σχεδιασμούς τους στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υπολογίζουν τις τουρκικές αντιδράσεις.
Άλλά με τις ΗΠΑ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Τον αγωγό τον θέλουν οι Ισραηλινοί αλλά και ότι είναι «ανοικτοί σε συζήτηση» με την Άγκυρα όπως δηλώνουν, δεν μπορεί να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να εφησυχαστεί.
Εν ολίγοις αυτό σημαίνει πως όλοι περιμένουν την Ελλάδα εάν θα απαντήσει δυναμικά στην περίπτωση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Άγκυρα.
Tο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου εύρους των λειτουργιών της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης στην πορεία του «EastMed Act», καθώς αν ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης υπερψηφιστεί από το Κογκρέσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα τον υπογράψει ως νόμο του κράτους.
Το γεγονός αυτό θα αποτελεί ουσιαστικά επικύρωση του «EastMed Act» και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να διεξαχθούν ξεχωριστές ψηφοφορίες στο Κογκρέσο για την έγκρισή του.
Καλωσορίζοντας την ενσωμάτωση του «EastMed Act» στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σημείωσε ότι «στη σημερινή Ουάσιγκτον, όπου η πολιτική διχόνοια έχει παραλύσει το Κογκρέσο, είναι ίσως περισσότερο σημαντικό από ποτέ να γνωρίζουμε πως παίζεται το νομοθετικό παιχνίδι για να προσαρμόζουμε καταλλήλως την στρατηγική μας. Και κάναμε ακριβώς αυτό σε αυτή την περίπτωση».
Τα «Must Pass» νομοσχέδια για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης και του Πενταγώνου
Η χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης και του Πενταγώνου στηρίζεται κάθε χρόνο σε δύο βασικά νομοσχέδια προϋπολογισμού, τα όποια πρέπει να είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης.
Στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία να επιτευχθεί συμβιβασμός έρχεται το «shutdown» που οδηγεί στην αναστολή των λειτουργιών του κρατικού μηχανισμού. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα συγκεκριμένα νομοσχέδια χαρακτηρίζονται «must pass bills», με δεδομένο ότι η επικύρωσης τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του κράτους.
Το νομοσχέδιο κατανομής κονδυλίων (appropriations bill) ρυθμίζει το μεγαλύτερο εύρος των λειτουργιών της κυβέρνησης, ενώ αντιστοίχως ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου (National Defense Authorization Act) καθορίζει τις αμυντικές δαπάνες και την λειτουργία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το «EastMed Act» ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill) και ειδικότερα στην υποενότητα που ρυθμίζει τη χρηματοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State and Foreign Operations Bill).
Η ενσωμάτωση σχετικών νομοσχεδίων στον προϋπολογισμό αποτελεί μια πάγια τακτική που ακολουθείται συνήθως για νομοσχέδια τα οποία χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητα και χαίρουν διακομματικής στήριξης. Σημειώνεται ότι το «EastMed Act» είχε κατατεθεί και στα δύο νομοθετικά σώματα, έχοντας εξασφαλίσει ισχυρή διακομματική υποστήριξη.
Μάλιστα, πρόκειται για μια διακομματική πρωτοβουλία, καθώς οι βασικοί εισηγητές του στη Γερουσία ήταν ο Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, και ο Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και εκλέγεται ως Ρεπουμπλικάνος στη Φλόριντα.
Αντιστοίχως, οι εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν οι Δημοκρατικοί βουλευτές Ντέιβιντ Σίσιλιν και Τεντ Ντόιτς σε συνδυασμό με τον Ρεπουμπλικάνο Γκας Μπιλιράκη.
Στην προσπάθεια προώθησης του «EastMed Act» είχε πρωτοστατήσει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) σε συνεργασία με την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και την χριστιανική οργάνωση «Christians United for Israel».
Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης, εκτιμά ότι το εύρος αυτού του συνασπισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία του νομοσχεδίου.
«Στη Γερουσία, ένα σώμα που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους, καταφέραμε να έχουμε περισσότερους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που στήριζαν το νομοσχέδιο λόγω της κινητοποίησης των ευαγγελικών ομάδων που έχουν στενή συνεργασία με το HALC», εξήγησε ο κ. Ζεμενίδης.
Πως το «EastMed Act» ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ
· Το πρώτο βήμα έγινε όταν τα προεδρία της επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων της Βουλής και της Γερουσίας δέχθηκαν να ενσωματωθεί το «EastMed Act» στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill).
· Στο επόμενο στάδιο, οι ηγέτες του Κογκρέσου (Νάνσι Πελόζι, Κέβιν ΜακΆρθι, Μιτς Μακόνελ, Τσακ Σούμερ) έδωσαν και αυτή με τη σειρά τους το πράσινο φως για την ενσωμάτωση του νομοσχεδίου. Η μόνη τροπολογία στην εκδοχή του νομοσχεδίου που τελικώς εισήχθη αφορά τις προβλέψεις για την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, καθώς υπάρχει αντίστοιχη τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAΑ).
Μάλιστα η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο NDAA είναι ακόμα πιο έντονη, καθώς όταν είχε συνταχθεί το «EastMed Act» η Άγκυρα δεν είχε παραλάβει ακόμα το ρωσικό σύστημα S-400.
· Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας. Αν τελικώς υπερψηφιστεί, το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και το «EastMed Act» θα είναι νόμος του κράτους.
-Τελικό στάδιο αυτή την εβδομάδα (μάλλον Τετάρτη-Πέμπτη), ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας και στη συνέχεια στο Οβάλ Γραφείο για να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τραμπ.
Είναι σαφές πως οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο σε ότι αφορά την πορεία της Τουρκίας και εάν αυτή θα παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο.



pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου