Μια δύσκολη περίοδος όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς είναι η εφηβεία.
Οι περισσότεροι έφηβοι τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να μη μιλούν στους γονείς τους για όλα όσα τους συμβαίνουν.
Αυτή η εσωστρέφεια δεν θα πρέπει να σας θορυβήσει, μιας και είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο να συμπεριφέρονται έτσι, καθώς συντελούνται πολλές αλλαγές τόσο στην ψυχολογία τους όσο και στο σώμα τους. Μην τους πιέζετε να σας ανοιχθούν ή ακόμα και να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί, καθώς θα αντιδράσουν αρνητικά, απωθώντας σας ακόμα περισσότερο. Προσπαθήστε με ήπιο τόνο να τους προσεγγίζετε, δείχνοντάς τους πως βρίσκεστε στο πλάι τους όποτε σας το ζητήσουν.
Αν παρ’ ολ’ αυτά παρατηρείται κάτι που σας ανησυχεί, οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα πέντε κόκκινα σημεία στη συμπεριφορά τους, που θα πρέπει να προσέξετε.
Αλλαγές στο ωράριο ύπνου
Οι ώρες που κοιμούνται οι έφηβοι, τείνουν να διαφέρουν από αυτές των ενηλίκων, μιας και τους αρέσει να μένουν ξύπνιοι έως αργά και να κοιμούνται έως αργά το επόμενο πρωί. Αν, όμως, αντιληφθείτε ότι το συνηθισμένο του μοτίβο έχει αλλάξει ή ότι κοιμάται περισσότερες ώρες, από ότι παλαιότερα, για αρκετές εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι, που υποκρύπτει ζητήματα μελαγχολίας, κατάθλιψης, άγχους, αϋπνίας ή και χρήσης ουσιών.
Δεν έχει όρεξη
Ενδέχεται το παιδί σας να είναι κουρασμένο από το φόρτο των εργασιών και του διαβάσματος και κάποιες φορές να μην έχει όρεξη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ενήλικες. Αν, όμως, παρατηρήσετε ότι ξαφνικά χάνει την όρεξή του για όλα, ακόμα και για τις αγαπημένες του δραστηριότητες και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο νομίζατε. Παράλληλα παρατηρήστε τη συμπεριφορά του κι αν δείτε ότι απομακρύνεται από όλες τις δραστηριότητες στην καθημερινότητά του, είναι μια κατάλληλη στιγμή να παρέμβετε και να συζητήσετε μαζί του.
Αλκοόλ
Αν μυρίσετε αλκοόλ ή τσιγάρο στην ανάσα του, τότε πιθανότατα να ήπιε ή να κάπνισε. Σε αυτήν την περίπτωση, διατηρήστε οπωσδήποτε την ψυχραιμία σας και μη γίνετε επιθετικοί, γιατί έτσι το παιδί δε θα σας μιλήσει ειλικρινά. Με ήπιο τόνο συζητήστε μαζί του και ρωτήστε το γιατί το έκανε. Δείξτε του ότι βρίσκεστε εκεί για να τον βοηθήσετε και όχι για να του φωνάξετε. Μόλις η καταιγίδα κοπάσει, μιλήστε στο παιδί σας για το κάπνισμα και το αλκοόλ, μιας και βρίσκεται στην ηλικία όπου πιθανότατα θα τα πρωτοσυναντήσει και είναι καλό να γνωρίζει για το τι πρόκειται. Με αυτόν τον τρόπο θα σας νιώσει κοντά του και θα ακούσει τις συμβουλές σας.
Τράβηγμα μαλλιών ή βλεφαρίδων
Παρατηρήστε αν το παιδί σας τραβάει τα μαλλιά του καθώς παίζει με αυτά ή τις βλεφαρίδες του. Αυτή η κίνηση συνήθως κρύβει ένταση, άγχος και πιθανότατα ψυχολογική εξάντληση. Δε σημαίνει ότι πάσχει απαραίτητα από κάποια ψυχολογική διαταραχή, αλλά δείχνει σίγουρα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη ρύθμιση και την εξωτερίκευση των συναισθημάτων του. Μην παρέμβετε απότομα όταν δείτε να το κάνει, αλλά μιλήστε και συζητήστε μαζί του. Ρωτήστε το για τα συναισθήματά του και πώς μπορείτε να βοηθήσετε.
Πρόβλημα διαχείρισης θυμού
Ο θυμός αποτελεί μία αναμενόμενη αντίδραση σε ορισμένες καταστάσεις και δε μας ξενίζει ιδιαίτερα. Αν, όμως, δείτε ότι το παιδί σας θυμώνει σχετικά εύκολα, για μικρά ζητήματα ή ότι δεν μπορεί να ηρεμήσει εύκολα, τότε πιθανότατα να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στη διαχείριση του θυμού και των αρνητικών συναισθημάτων. Δοκιμάστε να συζητήσετε μαζί του και αν αυτό δεν είναι εφικτό, παροτρύνετέ το να κάνει κάποιες χαλαρωτικές ασκήσεις που θα το βοηθήσουν να διατηρεί την ψυχραιμία του, ακόμα και σε καταστάσεις κρίσης.
vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου