Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Με την υπ. αριθμ 87669 Υπουργική απόφαση 9/12/2019 η κυβέρνηση πέταξε έξω από την παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας χιλιάδες εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες των ΟΤΑ που απασχολούνται με την χρήση 


Ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς επίσης και εκατοντάδες εργαζόμενους οδηγούς σε δημοτικά λεωφορεία και δημοτικά επιβατικά οχήματα.

Οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων είχαν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους
ΜΑΠ μετά από αγώνες και αφού η αναγκαιότητα χορήγησης στοιχειωδών μέτρων προστασίας είχε κριθεί από επιτροπή που το ίδιο το κράτος είχε συστήσει.

Η κυβέρνηση σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Δημάρχων, εκτιμώντας ότι η παροχή των ΜΑΠ και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι περιττό έξοδο και κόστος που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς τους.

Η σημερινή εξέλιξη ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την περαιτέρω αναθεώρηση του πλαισίου των δικαιούχων και εντάσσεται σε μια συνολικότερη προσπάθεια περικοπής και πετσοκόμματος των μέσων υγείας και ασφάλειας αλλά και του θεσμικού πλαισίου που έχει να κάνει με το ανθυγιεινό και επικίνδυνο χαρακτήρα εργασιών και ειδικοτήτων.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροποιητική υπουργική απόφαση. Καλούμε τα Σωματεία και τις επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας να πιέσουν να εφαρμοστεί καθολικά η χορήγηση των ΜΑΠ και οι προληπτικές εξετάσεις

Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας και την εργασιακή ασφάλεια και υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου