Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Μεταναστευτικό και τρομοκρατία: Έκθεση αποκαλύπτει πως μπορεί το ένα να τροφοδοτήσει το άλλο



Άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα που αφορούν και στην Ελλάδα, προκύπτουν από την Έκθεση του Διεθνούς Κέντρου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στη Χάγη. Τα αποτελέσματατης έρευνας που έγινε δεν μπορεί 



παρά να προβληματίσουν και τις ελληνικές αρχές, αφού όπως προκύπτει από την έκθεση αρκετά από τα στοιχεία που συνδέουν μετανάστευση και τρομοκρατία μπορούν να εντοπιστούν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ,που σύντομα θα μετατραπούν σε “κλειστά κέντρα”.
Τα συμπεράσματα της Έκθεσης του Διεθνούς Κέντρου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας ξεκινούν με μερικούς αριθμούς που τρομάζουν:
Σχεδόν 1 δις άνθρωποι είναι μετανάστες
740 εκατομμύρια απ΄ αυτούς είναι εσωτερικοί μετανάστες και 215 εκατομμύρια εγκαταλείπουν τις χώρες τους.
Αιτίες της μετανάστευσης;
Κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της, πολιτική αστάθεια και ανασφάλεια.
Όμως υπάρχει και “σκόπιμη” όπως αναφέρεται στην έκθεση μετανάστευση , με ροές νέων μουσουλμάνων ανδρών που σύμφωνα πάντα με όσα γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης είναι “μέρος ενός σχεδίου οργανωμένης εισβολής στη Δύση”.
Στην έκθεση περιγράφεται η κρίση του 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντακτών της έκθεσης μόνο το 25 έως 30% των προσφύγων που τελικά κατάφεραν να φθάσουν στη Γερμανία είχαν διαβατήρια.
Κρατική τρομοκρατία και μετανάστευση
Η σχέση μεταξύ μετανάστευσης και τρομοκρατίας χαρακτηρίζεται πολύπλοκη. Υπάρχει πρώτα απ΄ όλα η κρατική τρομοκρατία η οποία όπως αναφέρεται στην έκθεση “είναι ο κυριότερος παράγοντας που προκαλεί ροή προσφύγων”.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης, το 92% των τρομοκρατικών επιθέσεων μεταξύ 1989-2014 έγιναν σε χώρες όπου υπήρχε κρατική τρομοκρατία.
Την ίδια στιγμή βεβαίως οι τρομοκρατικές επιθέσεις προκαλούν ανασφάλεια σε μεγάλο αριθμό πολιτών επιλέγει το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2014 το Ισλαμικό Κράτος οδήγησε εκτός Μοσούλης στο Ιράκ ,1,5 εκατομμύριο ανθρώπους!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην έκθεση 9 στους 10 μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη ,από τη βόρεια Αφρική και τη Τουρκία, χρησιμοποιούν δουλέμπορους. Αυτό το εμπόριο έχει τεράστια κέρδη. Υπολογίζεται ότι τα κέρδη των δουλεμπόρων από την Τουρκία μέχρι τη Λιβύη, την Αλγερία και το Μαρόκο, ξεπερνούν τα 6 δις δολάρια!
“Διασπορά τρομοκρατίας μέσω στρατοπέδων προσφύγων”
Το κεφάλαιο της έκθεσης που αυτή τη στιγμή ενδιαφέρει περισσότερο την Ελλάδα, είναι αυτό που ΄χει να κάνει με το πως η τρομοκρατία μπορεί να “αναπτυχθεί” εντός στρατοπέδων προσφύγων και μεταναστών. Τα αριθμητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι επίσης τρομακτικά:
Ο μέσος όρος ζωής ενός πρόσφυγα εντός κέντρου φιλοξενίας-κράτησης υπολογίζεται σε 17 χρόνια!
Το μισό του πληθυσμού των κέντρων είναι κάτω των 18 ετών.
Αυτά τα δύο στοιχεία, δίνουν περισσότερες και μεγαλύτερες ευκαιρίες στον εξτρεμισμό, την ριζοσπαστικοποίηση και τελικά στην τρομοκρατία.
Επιπλέον αναφέρεται ότι η στρατολόγηση είναι πιο εύκολη όταν τα στρατόπεδα προσφύγων-μεταναστών βρίσκονται κοντά σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις σε εξέλιξη.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η πρώτη γενιά μεταναστών ήταν “συντηρητική και απολίτικη”. Η δεύτερη γενιά όμως δείχνει πιο δύσκολο να ενταχθεί στις κοινωνίες υποδοχής.
Κάποια απ΄ αυτά τα δεδομένα υπάρχουν ή μπορεί εύκολα να υπάρξουν στα κέντρα προσφύγων και μεταναστών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Η μετατροπή τους σε κλειστά κέντρα φύλαξης ενδέχεται να κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση.
Μέγας κίνδυνος η ξενοφοβία
Η έκθεση δίνει μεγάλη βαρύτητα στη ξενοφοβία, την οποία θεωρεί ως μια από τις σοβαρές αιτίες που προκαλούν τρομοκρατία. Μετανάστες μπορούν να γίνουν τρομοκράτες εξαιτίας της ξενοφοβίας και των επιθέσεων που δέχονται.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι πολλοί από τους νέους που έσπευσαν σε πεδία μαχών ,είναι παιδιά μεταναστών.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι τρία:
•Καλλιεργείται η εντύπωση ότι οι τρομοκράτες και ο μετανάστες “αλληλοκαλύπτονται” σε πολλές περιπτώσεις.
Όσοι έχουν διαφύγει από έναν πόλεμο, από την καταπίεση ενός καθεστώτος ή τη φτώχεια, δεν έχουν δείξει ότι επιθυμούν να απειλήσουν τις κοινωνίες που τους υποδέχονται.
Αν η Ευρώπη είχε προχωρήσει σε μια δίκαιη κατανομή των μεταναστών, λαμβάνοντας υπ΄ όψη τις πραγματικές ανάγκες κάθε χώρας , τότε θα ήταν εφικτή η υποδοχή 1 εκατομμυρίου προσφύγων σε χώρες που έχουν πάνω από 500 εκατομμύρια κατοίκους.


militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου