Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ – «Πέφτει» η πρωτεύουσα: Αξιωματούχοι του GNA φυγαδεύονται στην Τυνησία – Υποχωρούν οι φιλότουρκοι του Σαράζ στην Τρίπολη




Κύμα διαφυγής από φιλότουρκους αξιωματούχους της Τρίπολης της Λιβύης, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες διαφεύγουν στην Τυνησία, για να σωθούν,ενώ 



οι εναπομείναντες τζιχαντιστές και Τούρκοι ετοιμάζονται να προτάξουν απελπισμένη άμυνα στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ που κινούνται ορμητικά.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, προσπαθώντας να διαψεύσει τις πρόσφατες πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι αξιωματούχοι και προσωπικότητες της Λιβύης, καθώς και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών έχουν απομακρυνθεί δια θαλάσσης στην Τυνησία, αρνήθηκε τα πάντα.
»Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από αρκετές ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις σχετικά με την εκκένωση γνωστών προσωπικοτήτων της Λιβύης και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών δια θαλάσσης προς την Τυνησία δεν είναι σωστές», σύμφωνα με τη δήλωση που δημοσιεύθηκε στη σελίδα Facebook του Υπουργείου Εξωτερικών της Τρίπολης.

Η ουσία όμως είναι διαφορετική, διότι έγκυρα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανέφεραν την εκκένωση αξιωματούχων των πρεσβειών με τις οικογένειες τους αλλά και μελών της κυβέρνησης της Τρίπολης στην Τυνησία «μετά την ραγδαία προώθηση των δυνάμεων του Χαφτάρ προς την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη», αναφέρει για παράδειγμα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Το δημοτικό συμβούλιο στη Μισράτα, ανατολικά της Τρίπολης στη Λιβύη, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμο να θέσει όλους τους πόρους του στη διάθεση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, για να υπερασπιστεί την πόλη ενάντια σε επίθεση από τον στρατηγό Χαφτάρ και τις δυνάμεις του.

Την ίδια ακριβώς στιγμή σε μια δραματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίπολης, οι εναπομείναντες αξιωματούχοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αναφέρουν ότι, «θα εργαστούν για την εξάλειψη της τυραννίας, τη στήριξη της λαϊκής βούλησης και την υπεράσπιση της χώρας ενάντια σε εκείνους που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στον πλούτο της». Αυτή ήταν μια σαφής αναφορά στον Χαφτάρ και τις δυνάμεις του που «τρέχουν» για την πλήρη κατάληψη της πόλης πριν έρθουν οι Τούρκοι μισθοφόροι.
Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία μιας αίθουσας έκτακτης ανάγκης που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου και μέλη από πολιτικά, στρατιωτικά και ασφαλιστικά ιδρύματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρηματίες και μέσα μαζικής ενημέρωσης, που στηρίζουν τις δυνάμεις του GNA στη μάχη με τον στρατηγό Χαφτάρ, δείχνοντας ότι έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο «μηδέν».
Το ίδιο κλήθηκε να κάνει και το δημοτικό συμβούλιο στην πόλη Μισράτα, σύμφωνα με το συμβούλιο του GNA για να δοθεί ο τελικός αγώνας.
Την περασμένη Πέμπτη, οκτώ μήνες μετά την έναρξη μιας επίθεσης, ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια «αποφασιστική μάχη» για την κατάληψη της πρωτεύουσας, η οποία βαίνει θεαματικά υπέρ του ίδιου και κατά των φιλοτουρκικών δυνάμεων της Τρίπολης.

Μιλάμε για απελπισμένες κινήσεις των μελών του Σαράζ, οι οποίοι την κοπανάνε σαν τα ποντίκια αφού το καράβι βουλιάζει, και δεν θα τους σώσει ούτε και ο ίδιος ο Ερντογάν και οι δυνάμεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου