Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

ΕΛ.ΑΣ.: Θα παρακολουθεί τις συνομιλίες σε WhatsApp και Viber




Η ΕΛ.ΑΣ. θα παρακολουθεί τις συνομιλίες σε Viber και WhatsApp αφού αρχικός στόχος είναι να αποκαλύπτονται συνομιλίες κυκλωμάτων που επικοινωνούν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, με σκοπό την εξάρθρωσή τους.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα», η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύουν να αποκτήσουν ένα πανάκριβο σύστημα

που έχει στόχο να αρχίσει να παρακολουθεί άμεσα το Viber, το WhatsΑpp και άλλες δεκάδες εφαρμογές επικοινωνιών μέσω Internet.
Όπως αναφέρει το Gazzetta.gr ένα κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στην Αγγλία στα τέλη Οκτωβρίου όπου φαίνεται να παρακολούθησε επίδειξη ενός τέτοιου συστήματος, ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια συστήματα διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η προμήθεια αυτών των συστημάτων, που έχει κριθεί απολύτου προτεραιότητας από τις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες, αναμένεται ν’ αλλάξει τα δεδομένα στις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους.
Αυτό ωστόσο σημαίνει πως θα υπάρξει αλλαγή και στον τρόπο επικοινωνιών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που γνώριζαν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης του Viber και χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για συνομιλίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων.



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου