Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Το τεχνικό πρόγραμμα αποδεικνύει τον ορθό πολιτικό μας σχεδιασμό


«Η αναγνώριση του ορθού πολιτικού σχεδιασμού της Δημοτικής μας Αρχής με ολοκληρωμένες μελέτες και ισόρροπη κατανομή των πιστώσεων σε όλο το Δήμο αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο τεχνικό πρόγραμμα που έφερε προς ψήφιση η 



σημερινή Διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, γιατί το προτεινόμενο από τη Δημοτική Αρχή τεχνικό πρόγραμμα για το 2020 ουσιαστικά αποτελεί την ολοκλήρωση του δικού μας τεχνικού προγράμματος για το 2019».
Αυτό ανέφερε στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με βάση τα όσα ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόσο κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα 16,5 εκ. ευρώ ενώ άλλα 6,7 εκ. είναι υπό δημοπράτηση.

«Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», σημείωσε.

Παράλληλα, αναρωτήθηκε για ποια νέα έργα μιλά η Δημοτική Αρχή, όταν από τα συνολικά 40 εκ. ευρώ τα 25 αφορούν τον Μεγάλο Δακτύλιο, τα 1,2 το ανοιχτό κέντρο εμπορίου και τα 2,2 η ανάπλαση της περιοχής Σιαράβα πολιτισμού, ενώ και από τα υπόλοιπα το μεγαλύτερο μέρος είχαν προγραμματιστεί από τη δικής μας Δημοτική Αρχή.

«Με αυτά τα δεδομένα μπορεί κανείς να μιλά για ‘νέα έργα’ 40 εκ. ευρώ; Όχι, ονοματίζονται ‘νέα’ για επικοινωνιακούς λόγους», τόνισε.

Στη συνέχεια ζήτησε πειστικές απαντήσεις, που δεν έλαβε, για μια σειρά παρεμβάσεων το μέλλον των οποίων δεν έχει ξεκαθαρίσει η Δημοτική Αρχή.

Αυτές είναι η ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας, ο ποδηλατοπεζόδρομος από την πλατεία Μαβίλη ως το Πέραμα, η ανάπλαση του χώρου του παλιού Ασύλου Ανιάτων, το Αθλητικό Κέντρο Καρδαμιτσίων και το σχολείο στο Νεοχωρόπουλο.

Ορισμένα δηλαδή, από τα εμβληματικά έργα που σχεδίασε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

«Επιλέξατε μέχρι σήμερα, βιαστικά και επιπόλαια, να ακυρώσετε έργα που εμείς προχωρήσαμε χωρίς να έχετε εναλλακτικές προτάσεις, αφήνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο να χαθεί. Αναφέρω χαρακτηριστικά την κεντρική πλατεία και τους διαγωνισμούς για τα φωτιστικά LED και την απομάκρυνση της λυματολάσπης», επισήμανε ο κ. Μπέγκας για να συνεχίσει:

«Φαίνεται πάντως ότι σιγά-σιγά αναγνωρίζετε την ‘αρχή της συνέχειας’ της Διοίκησης. Αναγνωρίζεται ο ορθός πολιτικός μας σχεδιασμός, διότι προφανώς, για να καταρτίζετε ένα τόσο μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν πόροι. Προφανώς, υπάρχουν και έτοιμες μελέτες. Αποδεικνύεται λοιπόν η σωστή δουλειά που έγινε επί τη δικής μας διοίκησης καθώς και η χρηστή οικονομική διαχείριση που προσφέρει το απαραίτητο εργαλείο για να γίνουν τα έργα αυτά. Το χρήμα».

Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτυπώνει τη φιλοσοφία και την προσπάθεια της δικής του Δημοτικής Αρχής τα προηγούμενα χρόνια, ευχόμενος καλή δουλειά στη νέα Διοίκηση του Δήμου, για το καλό του τόπου.

«Θα είμαστε εδώ άγρυπνοι φρουροί για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή του. Για να έχουμε όμως αποτελέσματα θέλει σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά. Δείγματα γραφής όπως η ακύρωση έργων χωρίς σοβαρές αντιπροτάσεις και η ακύρωση δικών σας αποφάσεων και λήψη νέων όπως έγινε στην τελευταία οικονομική επιτροπή μας καθιστούν τουλάχιστον επιφυλακτικούς», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Κλείνοντας, θύμισε την πολιτικοοικονομική κατάσταση κάτω από την οποία η δική του δημοτική αρχή αγωνίστηκε για να προχωρήσει τα έργα που είχε προγραμματίσει, τονίζοντας τα εξής:

«Ο αντικειμενικός και ειλικρινής κριτής, θα πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η δική μας σχεδόν μισή θητεία πήγε χαμένη κάτω από το βάρος των συνθηκών που δημιούργησε η κρίση στην χώρα, ειδικά στον τομέα των έργων. Capital controls, απεργίες μηχανικών- με αποτέλεσμα να μην συγκροτούνται επιτροπές διαγωνισμών- και τέλος οι παλινωδίες στην εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής δημοπράτησης. Εμπόδια που όλοι οι δήμαρχοι αγωνιούσαν να ξεπεραστούν και εκφράζονταν συνολικά στο κεντρικό συλλογικό μας Όργανο, την ΚΕΔΕ.

Θα πρέπει να αναγνωριστεί επίσης ότι η δική μας δημοτική αρχή ήταν αυτή που πρώτη εμπέδωσε μια νέα κουλτούρα έργων σε όλο το Δήμο. Έργα ποιοτικά, ολοκληρωμένα χωρίς να δημιουργούνται ανάγκες να επέμβουμε ξανά, μακριά από τις λογικές του ράβε ξήλωνε που ίσχυαν στο παρελθόν».



Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος έργων, Γιάννης Λιόντος, που ήταν και ο εισηγητής της παράταξης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι ολοφάνερο ότι το τεχνικό πρόγραμμα που καλούμαστε να εγκρίνουμε σήμερα αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων που εμείς προγραμματίσαμε και για τις οποίες έχουμε εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να υλοποιηθούν.

Αποδεικνύεται περίτρανα η αξία που έχουν οι μελέτες που βρήκε έτοιμες αλλά και σε εξέλιξη η Δημοτική Αρχή για μια σειρά από έργα που σήμερα τα βλέπουμε να εισάγονται ως νέα στο τεχνικό πρόγραμμα, ή και για άλλα πιο εμβληματικά όπως το ΚΕΠΑΒΙ, ο ποδηλατοπεζόδρομος από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το Πέραμα, το πρώην Άσυλο Ανιάτων τα οποία ευελπιστώ να ενταχτούν σύντομα σε κάποια αναμόρφωσή του.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή αποδέχεται την «αρχής της συνέχειας», επιδεικνύοντας έτσι πολιτικό πολιτισμό και τις ευχόμαστε για το καλό του τόπου να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι.

Να πατήσει πάνω σε ότι θετικό χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και να αγωνιστεί για να παράξει έργο για το καλό των δημοτών.

Αν το κάνει αυτό να είναι σίγουρη ότι θα είμαστε κι εμείς κοντά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου