Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΡΕΣΑΛΤΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ


Πρώτη ενέργεια της προεδρικής μειοψηφίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. ήταν η ανακοίνωση ότι δεν αποδέχεται τις δημόσιες Τοπικές Μονάδες 



Υγείας (ΤΟΜΥ) και ζητάει την κατάργησή τους ζητώντας τη δημιουργία συστήματος ελεύθερης επιλογής γιατρού χωρίς να μπει σε λεπτομέριες (που σημαίνει βουτιά στην τσέπη των ασθενών).
Η δεύτερη ενέργεια του ΠΙΣ τον Οκτώβριο (16.10.2019) ήταν η πρόταση μετατροπής των Δημόσιων Νοσοκομείων (ΝΠΔΔ) του ΕΣΥ σε Νοσοκομεία Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) στην οποία το ΜεΡΑ25 αντέδρασε έντονα με ανακοίνωση θεωρώντας την απαράδεκτη και απορρίπτοντάς την.

Και τρίτο ο ΠΙΣ ανακοίνωσε ημερίδα «Ενημέρωσης και Διαλόγου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην παροχή υπηρεσιών Υγείας» για τις 11 Δκεμβρίου η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έντονης αντίδρασης των Νοσοκομειακών γιατρών.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας κ Κικίλια (22.10.2019) ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των ιδιωτικών φορέων της ΠΦΥ χωρίς να εξηγήσει σε κανέναν ποιούς εννοεί «ιδιωτικούς φορείς της ΠΦΥ», τα ιδιωτικά ιατρεία ή τις ιδιωτικές κλινικές (οι φόροι του Έλληνα θα πάνε στον υπερτροφικό ιδιωτικό τομέα) και στις 30 Νοεμβρίου 2019 ψηφίσθηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός για το 2020 ο οποίος προβλέπει μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 182 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με το 2019 (ήτανε ξερό το κλίμα το έφαγε και ο γάϊδαρος).

Δυστυχώς είναι πλέον εμφανές ότι ο ΠΙΣ λειτουργεί ως υποκατάστημα της ΝΔ και της κυβέρνησής της, ως προπομπός αυτών που πρόκειται να εφαρμόσει. Η μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η κατάργηση των ΤΟΜΥ σημαίνει απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από έξοδα που θα πήγαιναν στα Νοσοκομεία και στην ΠΦΥ τα οποία καλείται να πληρώσει ο Έλληνας ασθενής από την τσέπη του. Είναι σαφές λοιπόν ότι η πρόταση του Οκτωβρίου του ΠΙΣ επανέρχεται τώρα με άλλο προσωπείο, την μορφή της ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με αυτά που έχουν ειπωθεί και ανακοινωθεί από τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια και τον ΠΙΣ τα λεφτά που θα κοπούν από τα Νοσοκομεία και τις ΤΟΜΥ θα πάνε στους ιδιώτες διότι αυτούς θεωρεί ο υπουργός ιδιωτική ΠΦΥ. Η πλειονότητα των ιατρών των Ιατρικών Συλλόγων ανά την επικράτεια είναι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν να κερδίσουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη φροντίζει ώστε τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα (των ψηφοφόρων της) να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερα.

Το Υπουργείο Υγείας αντί να χρησιμοποιεί τον ΠΙΣ ως φύλλο συκής, να βγει και να πει στον ελληνικό λαό εάν θεωρεί την υγεία αγαθό που δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται ή όχι και να αναλύσει λεπτομερώς τι εννοεί όταν μιλάει για Συνεργασία Δημόσιου με Ιδιωτικό τομέα μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Ο ΠΙΣ θα πρέπει να μας εξηγήσει ποιος είναι ο νόμιμος τρόπος (ανακοίνωση Οκτωβρίου) που οι γιατροί των Νοσοκομείων θα μπορούν να βελτιώνουν το εισόδημά τους και πως θα αυξήσουν τα εισοδήματα του Νοσοκομείου, όπως επίσης πως θα μειώσουν την παραοικονομία των Νοσοκομείων μέσα από ΣΔΙΤ. Ο ετήσιος κλινικός προϋπολογισμός ανά τμήμα που έχει προτείνει ο ΠΙΣ στοχεύει στην υποβάθμιση κλινικών του Δημοσίου που λόγω υψηλού επιπέδου είναι έντονα ανταγωνιστικές και συνεπώς ανεπιθύμητες από τον Ιδιωτικό Τομέα.

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τι σκέπτονται οι «άριστοι» της κυβέρνησης αλλά ένα είναι σίγουρο. Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν την υγεία ως είδος που πουλιέται και αγοράζεται (εμπόρευμα). Μιλάμε λοιπόν για αισχρή εμπορευματοποίηση της υγείας και αλλοίμονο στο κοσμάκη που δεν έχει χρήματα.

Έτσι όπως μας πάει η ΝΔ, σύντομα θα είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές από άποψη μεγέθους στον Ιδιωτικό Τομέα τηρουμένων των αναλογιών (θα περάσουμε και τους Αμερικάνους). Παρά την πρόσφατη διακήρυξη της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης στην Αστάνα του Καζακστάν (25-26 Οκτωβρίου 2018) για την ΠΦΥ, που λέει ότι η υγεία είναι αγαθό που το δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι και μιλάει για ισότιμη, δωρεάν και υψηλού επιπέδου ΠΦΥ, η ΝΔ προχωράει σε περικοπές σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόϊκα και των μνημονίων.

Από το 2010 μέχρι σήμερα, η τεράστια περιστολή δαπανών στη Δημόσια Υγεία συνεχίζεται μηδέ εξαιρουμένων των Νοσοκομείων τα οποία, σήμερα στα τέλη του 2019, δεν έχουν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό ούτε καν αντιδραστήρια για απλές εξετάσεις.

Οι γιατροί του ΕΣΥ παρά το γεγονός ότι έχουν αποδεκατισθεί εξακολουθούν αφοσιωμένοι και αποφασισμένοι να στηρίζουν τομ Δημόσιο χαρακτήρα των Νοσοκομείων και ένα σύστημα που θα ευαγγελίζεται Δημόσια, Καθολική, Ανθρωποκεντρική, Ισότιμη και Δωρεάν Υγεία.

Το ΜεΡΑ25 καταγγέλλει

ως απαράδεκτη την προσπάθεια μετατροπής του δημόσιου νοσοκομείου σε ιδιωτικό και την έναρξη ΣΔΙΤ.

ως απαράδεκτη την εμπορευματοποίηση της υγείας

ως απαράδεκτο τον αποκλεισμό μη ασφαλισμένων, ανεξάρτητα προέλευσης, από το δικαίωμα / αγαθό για την υγεία.

ως απαράδεκτη την αποστολή των ΜΑΤ στο Ζάππειο για την επιβολή του "νόμος και τάξη" στους Νοσοκομειακούς γιατρούς.

Το ΜεΡΑ25 υπόσχεται

1. Δημόσια, Καθολική, Ανθρωποκεντρική, Αποκεντρωμένη, Ισότιμη και Δωρεάν Υγεία με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θεμέλιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Γενναία ενίσχυση όλων των Δημόσιων Νοσοκομείων

2. Ότι θα σταθεί στο πλευρό των Νοσοκομειακών γιατρών στο δίκαιο αγώνα τους

ΚΑΙ

Καλεί όλους τους Έλληνες να βγουν στους δρόμους για προασπίσουν το Δημόσιο ΕΣΥ.

Τομέας Υγείας του ΜεΡΑ25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου