Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

«ΒΟΜΒΑ» ΠΑΪΑΤ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΟΖ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ & «ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ»!




του Κωστή Αλεξίου

«Δίκοπο μαχαίρι» αποδεικνύεται τελικά η δήλωση του αγαπητού Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ, για την οποία έσπευσαν πολλοί να πανηγυρίσουν «ξέφρενα», επειδή «στηρίζει» την 



Ελλάδα και όχι την Τουρκία και την πρόσφατη «πειρατική» συμφωνία της με την υπό πολιορκία Τρίπολη της Λιβύης.

Μια δεύτερη όμως ανάλυση, δείχνει το εντελώς αντίθετο, καθώς ανάβει «πράσινο φως» στην επιθετικότητα των Τούρκων!

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΪΑΤ
Ο Αμερικανός Πρέσβης προσέχοντας τις λέξεις του, μίλησε για υφαλοκρηπίδα μόνο των «κατοικημένων νησιών» (βλέπε Κρήτη) και άρα όχι των λεγόμενων «βραχονησίδων», οι οποίες όμως είναι χιλιάδες στις θάλασσές μας και παίζουν ζωτικό ρόλο για τα όρια υποθαλάσσιας (υφαλοκρηπίδα) και θαλάσσιας (ΑΟΖ) οικονομικής αποκλειστικής εκμετάλλευσης!

Ο κ. Πάιατ είπε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ (12-12-2019):

«Τώρα έχουμε λάβει τα συγκεκριμένα κείμενα και έχουμε ολοκληρώσει τη νομική ανάλυση για το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών.

Τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη.

Ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των ζητημάτων δεν γίνεται με μονομερείς διακηρύξεις που παραβλέπουν τις θέσεις των κρατών που επηρεάζονται, στην προκειμένη περίπτωση της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά μέσω του διαλόγου«.

«ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ»
Ο Πάιατ δεν μίλησε από μόνος του. Ανέφερε την νομική θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άρα των ίδιων των ΗΠΑ, που συνοψίζεται στα εξής:

1. Όλα τα κατοικημένα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα (και άρα και ΑΟΖ)

2. Τα μη κατοικημένα ελληνικά νησιά «δεν έχουν» υφαλοκρηπίδα (και άρα «δεν έχουν» και ΑΟΖ)…

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ Η.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Στο σημείο αυτό έχει σημασία να δούμε τι ακριβώς αναφέρει σχετικά η «Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας» (ΣΗΕΔΘ) την οποία επικαλείται ο Πάιατ και στην οποία στηρίζονται τελικά και οι ελληνικές θέσεις:

«Οι βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα (Άρθρο 121, παρ. 3, ΣΗΕΔΘ)

Ο Πάιτ μίλησε για «νησιά» που πρέπει να κατοικούνται, ενώ κάτι τέτοιο ισχύει μόνο για «βράχους» κατά την ΣΗΕΔΘ! Και η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι τεράστια! Και χρήζει κατάλληλης και άμεσης απάντησης από το ΥΠΕΞ!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ» ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
Σημειώνουμε λοιπόν, ότι στο Δίκαιο της Θάλασσας (ΣΗΕΔΘ) δεν αναφέρονται και δεν προβλέπονται «βραχονησίδες», αλλά μόνον νησιά, βράχοι, ύφαλοι και σκόπελοι! Επομένως ο χρησιμοποιούμενος κατά κόρον στην Ελλάδα όρος «βραχονησίδες» είναι ανυπόστατος και άρα πρέπει αντί αυτού να χρησιμοποιούμε έναν από τους παραπάνω όρους: νησιά ή βράχοι! Και επειδή δεν είναι βράχοι π.χ. τα Ίμια (Λιμνιά), η Καλόλιμνος, η Ρω και η Στρογγύλη, πρέπει να αναφέρονται ως νησιά! Γιατί κατά το ΣΗΕΔΘ, τα νησιά έχουν αυτόματα και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, χωρίς να εξετάζεται το εάν κατοικούνται ή όχι!

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Σύμφωνα δε με το άρθρο 121, παρ. 1 της ΣΗΕΔΘ:

«Νήσος είναι μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα«!

ΟΙ ΗΠΑ «ΓΚΡΙΖΑΡΟΥΝ» ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Επομένως η δήλωση Πάιατ ότι επί της ουσίας «μόνο τα κατοικημένα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα » (και άρα και ΑΟΖ), αποτελεί «μαχαιριά» για την Ελλάδα διότι:

1. Δεν προβλέπεται καν από τη Σύμβαση Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (ΣΗΕΔΘ)


2. «Στερεί» υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ εκατοντάδες μη μόνιμα κατοικημένα φυσικά ελληνικά νησιά (όχι βράχους)

3. «Γκριζάρει» το Αιγαίο

4. Δίνει το «δικαίωμα» στην Τουρκία να πανηγυρίσει, απαιτώντας ανύπαρκτα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης εντός της νόμιμης ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

ΖΟΥΡΑΦΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΗΡΟΙ
Τέλος, από τα παραπάνω, προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι Αμερικανοί του Τραμπ θεωρούν ότι και τα πλέον κρίσιμα μικρά νησιά της Ελλάδας, όπως η Ζουράφα (Λαδόξερα) ανατολικά της Σαμοθράκης, αλλά και οι Καλόγεροι ανάμεσα σε Χίο και Άνδρο, στο κέντρο του Αιγαίου, δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διαθέσεις των Τούρκων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως πάντα υποστηρίζαμε από τον καιρό των Ιμίων, έχει τεράστια, εθνική σημασία για την Ελλάδα το να συντηρεί ζωή πάνω σε όλα νησιά της, ακόμη και στους βράχους της!

«Οικονομική ζωή» ήταν π.χ. η εκτροφή κατσικιών στα Ίμια! Η οποία δυστυχώς σταμάτησε… «Ζωή» είναι η παρουσία – κατοικία Φαροφύλακα σε κάποιον φάρο, πιθανώς και η συντήρηση μη επανδρωμένου φάρου! «Ζωή» είναι η ύπαρξη επανδρωμένου στρατιωτικού φυλακίου, όπως και Μοναστηριού ή Μοναστικού κελιού ή επιστημονικού παρατηρητηρίου! «Οικονομική Ζωή» είναι η καλλιέργεια του εδάφους, η τοποθέτηση αμπελώνα, μελισσιών (κυψέλες), κουνελιών, κοτόπουλων, χοίρων, φωτοβολταϊκών κοκ.!

Διότι τότε, ακόμη και οι βράχοι αποκτούν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Επιπρόσθετα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ορίσει Τ.Κ. (Ταχυδρομικό Κώδικα) για όλα, μα όλα τα μικρά μας νησιά, να τα εντάξει σε ευρωπαϊκά «προστατευόμενες περιοχές» (π.χ. Natura) ή προγράμματα ή να τα νοικιάσει σε τουρίστες, χτίζοντας σε κάποια από αυτά μικρά, ονειρικά ξενοδοχεία, με μικρό λιμανάκι ή ελικοδρόμιο (αναθέτοντάς τα σε εταιρείες) εκπληρώνοντας έτσι – όπως και να ‘χει – τους όρους της «ζωής και οικονομίας», ώστε ακόμη και εάν – έστω και με το ζόρι -θεωρηθούν «βράχοι», να μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ!


Ακόμη, να κάνει άμεση χρήση του άρθρου 76, παρ. 9 της ΣΗΕΔΘ, ανακηρύσσοντας την Υφαλοκρηπίδα της και καταθέτοντας τις συντεταγμένες της στον ΟΗΕ, για να ξέρει ο κάθε ενδιαφερόμενος τα ελληνικά όρια, καθώς «όλοι τρυγούν το ξέφραγο αμπέλι»:


«Το παράκτιο κράτος καταθέτει στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χάρτες και σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και γεωδαιτικών στοιχείων που περιγράφουν μόνιμα τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας του. Ο Γενικός Γραμματέας δίνει τη δέουσα δημοσιότητα σ’ αυτά«!


Πάνω από όλα όμως, η χώρα μας οφείλει να αποφασίσει ότι θέλει και πρέπει να επιβιώσει, ενημερώνοντας υπεύθυνα την νεολαία της στα σχολεία (δείτε εδώ) και σχεδιάζοντας αμέσως ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με γενικό έρανο σε Ελλάδα και Ομογένεια (δείτε εδώ) που να μην είναι όμως μόνο αμυντικό (αποτρεπτικό), αλλά και σαφώς επιθετικό (αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις), γιατί οι Τούρκοι μόνο με την φοβέρα καταλαβαίνουν! Άλλο νόμο και μέτρο δεν έχουν! Όταν σε φοβούνται κάθονται ήσυχα και κερδίζει η ειρήνη, όντας θρασύδειλοι. Αν σε καταλάβουν όμως διστακτικό και αδύναμο, απαιτούν και κατόπιν χτυπούν, ανοίγοντας πόλεμο, θέλοντας να πάρουν πολύ περισσότερα από όσα πραγματικά ζητούσαν, όντας ακόρεστοι! Δεν βαδίζουν ποτέ με το Διεθνες Δίκαιο, αλλά με την ισχύ και τη βία, δημιουργώντας τετελεσμένα!

Εκεί στην όμορφη Ρόδο, όπου είχα την τιμή να κάνω κάποτε την πολύ επιτυχημένη καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή «Τυποσκόπιο», οι παλιοί λέγανε μια σοφή παροιμία:

«Κάνε Τούρκο φίλο, βάστα κι ένα ξύλο»…



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου