Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Κέντρο Πρόληψης Ν. Άρτας....ΣΧΟΛΕΙΟ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ




Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Άρτας έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασίας με τη σχολική κοινότητα, γιατί σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο


 Οργανισμό Υγείας ο πιο σημαντικός στόχος της εκπαίδευσης είναι το να αποκτήσουν τα παιδιά τις δεξιότητες που χρειάζονται, όχι απλά για την επιβίωση τους, αλλά και για την πλήρη ανάπτυξη των κοινωνικών, συναισθηματικών και γνωστικών ικανοτήτων τους.
Οι βασικές δεξιότητες ζωής έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην πρόληψη των ουσιών και στην προαγωγή ενός υγιούς τρόπου ζωής.
Οι παρεμβάσεις πρόληψης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή πραγματικότητα καθώς παρατηρούμε μια έξαρση των φαινομένων κοινωνικής βίας, σχολικής βίας, αποδιοργάνωση των οικογενειακών σχέσεων, φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού λόγω εθνικότητας, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και μια εξοικείωση των νέων ανθρώπων με την κουλτούρα της χρήσης.
Έτσι, αυξάνεται η σημασία της πρόληψης της χρήσης ουσιών, η οποία αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο που συνδέεται με μια σειρά από διεργασίες που αφορούν είτε στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε στη σχολική κοινότητα, είτε στην ευρύτερη κοινότητα.
Γι΄ αυτό το Κέντρο Πρόληψης Νομού Άρτας & τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 έχει ξεκινήσει προγράμματα πρόληψης στη σχολική κοινότητα με τίτλο:
«Σχολείο, Οικογένεια & Κοινότητα: ενισχύοντας τους δεσμούς και τις σχέσεις»
1.Στο Δημοτικό Σχολείο Κομποτίου μετά από αίτημα του Διευθυντή, των εκπαιδευτικών & σε συνέχεια των προηγούμενων ετών, που υπήρξαν παρεμβάσεις στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές & στους γονείς υλοποιείται στους μαθητές της Β΄ και της Στ΄2 τάξης πρόγραμμα πρόληψης με στόχο:

•Να αποκτήσουν οι μαθητές προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, να μάθουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν καλύτερα με τους συμμαθητές τους
• Να αναγνωρίσουν, να κατανοήσουν, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να υιοθετήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές στο μέλλον.
-Σημαντική είναι η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών που συνεχίζουν την υλοποίηση του προγράμματος με υποστηρικτικές συναντήσεις με το Κ.Π. μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς
-Έχουν υλοποιηθεί ενημερώσεις – ομιλίες στους γονείς και στον σύλλογο εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του προγράμματος στους μαθητές
-Προγραμματίστηκε ομάδα για τους γονείς του δημοτικού σχολείου, του νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού
2. Στο Δημοτικό Σχολείο Ανέζας μετά από αίτημα της Δ/ντριας, του συλλόγου εκπαιδευτικών & σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς που υπήρξαν παρεμβάσεις στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές & τους γονείς, υλοποιήθηκαν δύο παιδαγωγικές συναντήσεις συνομιλίας με το σύλλογο εκπαιδευτικών με στόχους:
Α. Να αναδείξουμε προβληματισμούς που μπορούν να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς στο παιδαγωγικό τους έργο
Β. Να διερευνήσουμε δράσεις συνεργασίας στη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020
Γ. Να διευκολύνουμε την ενεργητική συνεργασία των εκπαιδευτικών με τους γονείς των μαθητών
Δ. Να συνδέσουμε την σημασία ουσιαστικής επικοινωνίας και δράσης σε μια ολιστική παρέμβαση πρόληψης που διασυνδέει όλη την τοπική κοινότητα.
Προγραμματίζεται ομάδα για τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου & του Νηπιαγωγείου Ανέζας.
3. Στο Γυμνάσιο Πέτα μετά από αίτημα της Δ/ντριας και του συλλόγου εκπαιδευτικών με βάση την παραπάνω φιλοσοφία έχουν ξεκινήσει υποστηρικτικές συνομιλίες στον σύλλογο εκπαιδευτικών με στόχο να αναδείξουμε προβληματισμούς και δράσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της επικοινωνίας στην τάξη.

Όπως σημειώνει ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, «Το Κέντρο Πρόληψης συνεχίζει τις δράσεις & ανταποκρίνεται σε αιτήματα γονέων- εκπαιδευτικών- κοινωνικών φορέων στο Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2681023126, Fax.: 2681023127, e- mail. kpnartas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου