Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Πιθανή η παράταση για την εξόφλησή τους





Τα τέλη κυκλοφορίας 2020 είναι διαθέσιμα στο Taxisnet και οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο έως το τέλος Δεκεμβρίου να τα πληρώσουν.



Ωστόσο, όπως ανέφερε το OPEN στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που συμβαίνει εξάλλου τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση αναμένεται να παρθεί την ημέρες που θα εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής των τελών, με την παράταση να αφορά και την κατάθεση πινακίδων.
Αναλυτικά τα βήματα:
Συμπληρώνω τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
Συμπληρώνω τον αρ. κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
Συμπληρώνω το έτος τελών κυκλοφορίας
Επιλέγω «Αναζήτηση»
Επιλέγω «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»
Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν από την επόμενη χρονιά κι ως εκ τούτου τα τέλη κυκλοφορίας 2020 θα υπολογίζονται όπως και το 2019. Και αυτό γιατί όπως ήδη έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι νέες αλλαγές θα γίνουν από το 2021 στο πλαίσιο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.
Και φέτος δεν θα υπάρξει καμία ελάφρυνση, αφού στα ταμεία του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν 1,2 δισ. ευρώ καθώς οι ιδιοκτήτες των οχημάτων καλούνται να πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους θα πληρώσουν μέσω web banking απαιτείται μόνο η Ταυτότητα Οφειλής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο, ενώ οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών με επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων.
Επισημαίνεται ότι από τα μέσα Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν με τη χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet ή απλά με τη χρήση του αριθμού φορολογικού μητρώου τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους να εισέλθουν στο δικτυακό τόπο www.aade.gr και να πληροφορηθούν το ακριβές ποσό που αναλογεί στο όχημά τους.
Εκπρόθεσμη πληρωμή ή μη πληρωμή
Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ή η μη πληρωμή τους επισύρει πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.
Αναλυτικά καταβάλλεται
-Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
-Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
-Μηδενικό πρόστιμο , αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Τι ισχύει με την κατάθεση πινακίδων
Ωστόσο, όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν το ποσό που αναλογεί για το όχημα τους, έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην Εφορία, θέτοντας έτσι το ΙΧ τους σε ακινησία. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ΙΧ και δικύκλων θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντικά πρόστιμα.
Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στη ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:
• Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
• Πινακίδες
• Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ
• Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους
• Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
• Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης
• Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το όχημα δεν θα σταθμεύσει σε δημόσιο δρόμο.
Ποιοι απαλλάσσονται
Οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να τα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως το τέλος Δεκεμβρίου, ωστόσο υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν το αντίτιμο των τελών καθώς απαλλάσσονται από την πληρωμή τους.
Εκτός από αυτούς που θα επιλέξουν να ακινητοποιήσουν το όχημά τους και να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του ΙΧ τους ώστε να μην πληρώσουν τέλη, πλήρη απαλλαγή θα έχουν και φέτος οι γονείς ανήλικων ΑμεΑ.
Συγκεκριμένα, το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων, δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου.
Η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για τους παραχώρηση του δικαιώματος αυτού ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους.
Επίσης απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης ή τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου ανάπηροι με:
Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.
Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.
Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.
Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.
Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.
Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).
Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία
Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού
Αυτισμό, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.





eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου