Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης στο Κάστρο έγινε με την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης υποβολής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος».



Το πρώτο βήμα για μία συνολική παρέμβαση στο Κάστρο των Ιωαννίνων και σε μία περιοχή που περιλαμβάνει ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης έγινε με την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρότασης υποβολής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος».



Η πρόσκληση που είναι στον αέρα έχει προϋπολογισμό έξι εκατομμυρίων ευρώ και μοναδικό δικαιούχο τον Δήμο Ιωαννιτών καθώς αναφέρεται αποκλειστικά σε παρεμβάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Το έργο που υποβάλλει ο Δήμος Ιωαννιτών έχει τίτλο «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων» και προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων.

Η πρόταση αποτελείται από δύο υποέργα: Το πρώτο αφορά στην διαμόρφωση της πλατείας Γλυκήδων και των οδών Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδούρη και το δεύτερο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση δικτύων στην ίδια περιοχή.

Η περιοχή όπου θα υλοποιηθεί η παρέμβαση αποτελεί τμήμα του «Πάρκου Πολιτισμού». Για την υλοποίηση του συνόλου των παρεμβάσεων έχει συνταχθεί Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία βρίσκεται στο στάδιο εγκρίσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με την πρόταση επιχειρείται η ανάδειξη της Βορειοδυτικής Ακρόπολης του Κάστρου με την αναβάθμιση της περιοχής της πλατείας Γλυκήδων, που παρά τη σημαντικότητά της, παρουσιάζει εδώ και δεκαετίες εικόνα εγκατάλειψης. Επίσης, στοχεύει στη λειτουργική ολοκλήρωση της σύνδεσης του χώρου παρέμβασης, με τη δημιουργία μιας πολιτιστικής-ιστορικής διαδρομής, τόσο με το Ιτς Καλέ και άλλα ιστορικά σημεία του Κάστρου, όσο και την παραλίμνια περιοχή.

Αναλυτικά:

Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το πρώτο υποέργο είναι:

Α. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ:

• Στην είσοδο της οδού Γλυκήδων

• Στην Οδό Γλυκήδων και Ιστορικού Προκοπίου

• Στην Οδό Σουγδούρη και είσοδο Ιτς Καλέ

• Στην Πλατεία Γλυκήδων

Β. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ & ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ:

• Στις οδούς του κάστρου

• Στην Πλατεία Γλυκήδων

• Φωτισμός σήμανσης

• Στο Σουφαρί Σαράι και υποδομές για τα υπόλοιπα κτήρια-μνημεία

• Στις γενικές υποδομές

• Στην υποδομή δικτύου οπτικών ινών

Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση δικτύων στην πλατεία Γλυκήδων και στις οδούς Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδούρη και θα εκτελεστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος υπογράμμισε ότι η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο είναι πλήρης και άρτια. Εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες έκαναν έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις προθεσμίες.

Με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει η προετοιμασία και για τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνονται στο Πολιτιστικό Πάρκο του Κάστρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου