Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023 : Σχεδιασμός Αστικής Κινητικότητας. Οι απόψεις της παράταξής μας.




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο τρόπος με τον οποίον μία οργανωμένη κοινωνία ορίζει και καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτών που κινούνται στο δημόσιο χώρο είναι δείγμα πολιτισμού και ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για κάθε έναν που διαχειρίζεται τα κοινά θέματα.

Για τον δήμο μας έχουν κατατεθεί κατά καιρούς σοβαρές και κρίσιμες μελέτες και σχεδιασμοί για το πώς είναι δυνατόν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η άναρχη δόμηση και η έλλειψη ενός βασικού –μη ανατρέψιμου- πολεοδομικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία αναπήρων, πεζών, ποδηλατών, οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να γίνει ομαλή και εν τέλει χωρίς να εξαντλούνται τα όρια της υπομονής μας.

Συγκυριακά, τις τελευταίες ημέρες όλοι δοκιμάζουν τα νεύρα τους κινούμενοι στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης, και δοθείσης της ευκαιρίας παρακαλώ τους αρμόδιους αντιδημάρχους να συνεννοηθούν σχετικά με την τροχαία, ώστε για το επόμενο δεκαπενθήμερο των εορτών να γίνει κάποια ειδική ρύθμιση για να βελτιωθεί η εικόνα και η λειτουργία της κίνησης των αυτοκινήτων.

Για τους λόγους αυτούς, κατά τη συζήτηση, για την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή, της οριστικής παραλαβής της μελέτης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Ιωαννιτών, προτείναμε να ανατεθεί σύντομα από τη δημοτική αρχή η εκπόνηση του «Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.)», το οποίο αποτελεί ουσιαστικά εξειδίκευση του ΣΒΑΚ. Εάν και εφόσον πληρούνται οι αναγκαίες προδιαγραφές, προτείναμε, ειδικότερα, η ανάθεση αυτή να γίνει στους μελετητές που εκπόνησαν και το ΣΒΑΚ του Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της εκπόνησης της μελέτης ταχύτερα και να διέπεται ο γενικός σχεδιασμός από τις ίδιες κατοχυρωμένες αρχές, όρους και συνθήκες.

Θεωρούμε ότι η εκπόνηση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας είναι παραπάνω από επιβεβλημένη, ειδικότερα όπως καταδείχθηκε και στην προχθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου για την υποβολή υποψηφιότητας στο πλαίσιο των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030. Το εγχείρημα αυτό, βεβαίως, η παράταξή μας το υποστηρίζει και ενθαρρύνει σχετικά τους αρμόδιους της δημοτικής αρχής σε πιο εντατική διεκδίκηση. Πρέπει όλοι μας, θεσμικοί φορείς, παράγοντες και δημότες να το εκλάβουμε ως ευκαιρία κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών και να το αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου