Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Κυβέρνηση Καναδά: Σας παρακολουθούσαμε κατά τη διάρκεια του lockdown - Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για άλλα 5 χρόνια




Σε μια ομολογία «βόμβα» προχώρησε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC), καθώς παραδέχθηκε ότι παρακολουθούσε κρυφά τουλάχιστον 33 εκατομμύρια συσκευές κατά τη διάρκεια των lockdown.

Με αυτό τον τρόπο η PHAC -υποτίθεται- ανέλυε την κίνηση των πολιτών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όμως πρόκειται για μια ομολογία που επιβεβαιώνει όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστήριζαν ότι ο Covid-19 ήταν μια ευκαιρία για τις κυβερνήσεις ώστε να παρακολουθούν περισσότερο του πολίτες.

Η Υπηρεσία νωρίτερα αυτό το έτος συνέλεξε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών γεωεντοπισμού από πύργους κινητής τηλεφωνίας, «λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της πανδημίας», δήλωσε εκπρόσωπος της PHAC στην National Post, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά μια αναφορά του Blacklock’s Reporter.

Τα δεδομένα παρακολούθησης φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων περιορισμού και τον εντοπισμό πιθανών δεσμών μεταξύ της κίνησης των ανθρώπων και της εξάπλωσης του Covid-19.

Η PHAC έλαβε τις πληροφορίες, οι οποίες «αποπροσδιορίστηκαν και συγκεντρώθηκαν», μέσω ενός εξωτερικού εργολάβου, του καναδικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Telus. Η σύμβαση διήρκεσε από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Οκτώβριο και η PHAC είπε ότι δεν είχε πλέον πρόσβαση στα δεδομένα μετά τη λήξη της συμφωνίας.

Ωστόσο, η Υπηρεσία σχεδιάζει να παρακολουθεί με παρόμοιο τρόπο τις μετακινήσεις των πολιτών τα επόμενα πέντε χρόνια (!) προς στόχους όπως η πρόληψη της εξάπλωσης άλλων μολυσματικών ασθενειών και η βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Η PHAC την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε μια ειδοποίηση προς υποψήφιους εργολάβους που αναζητούσαν ανώνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας που χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 2019 και διαρκεί τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2023.

Οι επικριτές υποστήριξαν ότι η παρακολούθηση των πολιτών από την κυβέρνηση είναι πιθανότατα πιο εκτεταμένη από ό,τι έχει αποκαλυφθεί και μπορεί να γίνει πιο ενοχλητική τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω ότι το καναδικό κοινό θα μάθει για πολλές άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες μη εξουσιοδοτημένης επιτήρησης πριν τελειώσει η πανδημία, αλλά και μετά», δήλωσε ο δικηγόρος David Lyon στην Post. Σημείωσε, επίσης, ότι τα «αποταυτοποιημένα» δεδομένα μπορούν εύκολα να «επαναπροσδιοριστούν».

Ο συγγραφέας Julius Reuchel είπε ότι η πρωτοβουλία παρακολούθησης μοιάζει με ένα κράτος παρακολούθησης που κατασκοπεύει πολίτες «για την ασφάλειά τους». Ένας άλλος συγγραφέας, ο Paul Alves, είπε ότι με τη νέα της σύμβαση, η PHAC θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τοποθεσίας για κινητά και εξέφρασε τον φόβο ότι «η ανίχνευση επαφών δεν θα απαιτεί πλέον άδεια ή ένταλμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου