Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

“Βράζει” η αγορά για τα νέα… νέα μέτρα – Παραπέμπουν σε lockdown με το κόστος σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους



Αντιδράσεις και στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης προκαλούν τα νέα κυβερνητικά μέτρα. Οι ιδιοκτήτες μπαρ και νυχτερινών κέντρων, καταγγέλλουν ότι τους καλούν, να βάλουν λουκέτο τα μεσάνυχτα, όταν δηλαδή ξεκινά η δουλειά στα μαγαζιά αυτά.

Χορός και τραγούδι θα υπάρχουν για μια εβδομάδα ακόμα μετά τα μεσάνυχτα, καθώς από την επόμενη Δευτέρα (3 Ιανουαρίου) μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, που βάζουν ωράριο λειτουργίας στην εστίαση.

«Αν δουλεύαμε με 10 -15 άτομα μέχρι τις 12 – 1 το πρωί, τώρα θα δουλεύουμε με τους μισούς η με κανέναν. Ποιος να έρθει να διασκεδάσει; Ας μας πουν αυτοί που φτιάχνουν τα νέα μέτρα… Να κλείσουμε να τελειώνουμε» δηλώνει αγανακτισμένος στο Star o ο ιδιοκτήτη μπαρ, Γιάννης Ξανθάκης.


Οι ιδιοκτήτες των μπαρ επισημαίνουν ότι έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τον τζίρο τους … Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή των Χριστουγέννων υπήρξαν καταστήματα που δούλεψαν με 7 η 8 το πολύ παρέες.

Τον κίνδυνο της ανεργίας επισημαίνει και η εργαζόμενη σε μπαρ Αντωνία Σμώλου. «Μειώνονται έτσι τα μεροκάματα μας… Ο εργοδότης μας φυσικά και δε θα μας κρατήσει όταν βλέπει άδειο το μαγαζί του με αυτόν τον τρόπο… Τώρα για 8 παρέες πόσοι να δουλέψουμε.. Θα βγούμε πάλι στην ανεργία».

Με τα νέα μέτρα επανεξετάζεται και πάλι η χωρητικότητα των καταστημάτων εστίασης, με παρέες έως 6 άτομα σε κάθε τραπέζι, όσο για τη μουσική παραμένει προς το παρόν και βλέπουμε…

«Όλα τα μαγαζιά πάλι στην ίδια μοίρα … Δεν μπορεί να γίνει ένας διαχωρισμός; Άλλο το κέντρο διασκέδασης, άλλο η καφετέρια. Μισοκλείνουν μερικά μαγαζιά, άλλα κλείνουν εντελώς, με αποτέλεσμα να φοβάται ο κόσμος» τονίζει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Βασίλης Μαγκασιάνος.

Με τα νέα μέτρα καταργείται και η δυνατότητα να υπάρχουν όρθιοι θαμώνες στο εσωτερικό των καταστημάτων, ακόμα και αν πρόκειται για εμβολιασμένους, που άλλωστε είναι και οι μόνοι που δικαιούνται πρόσβασης μέσα στα κέντρα.

«Μια εβδομάδα τώρα που έχει βγει έστω η υποψία ότι θα υπάρξουν αυτά τα μέτρα ήδη ο κόσμος κάνει πίσω… Έχει παγώσει πάρα πολύ, εμείς ήδη έχουμε κάποιες ακυρώσεις και εύχομαι να μη μεγεθυνθεί αυτό το φαινόμενο» δηλώνει ο Γιώργος Λειβαδίτης, ιδιοκτήτης μπαρ – εστιατορίου.

«Στα τελευταία μέτρα που πήρανε πέσαμε 70% κάτω, σκεφτείτε λοιπόν να πάρουν κι άλλα μέτρα επιπλέον. Εμείς τελειώσαμε» σχολίασε ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων εστίασης.

Αρκετοί από τους θαμώνες πάντως χαρακτηρίζουν απαραίτητα τα νέα μέτρα και δηλώνουν ότι «είμαστε μπροστά σε νέο κύμα πανδημίας και κάτι πρέπει να γίνει». «Δε χρειάζεται κάτι καινούριο, ατομική ευθύνη από όλους και να εμβολιαστούμε» σχολιάζει άλλος πολίτης.

Αγωνία υπάρχει επίσης και για το αν θα καταργηθεί η μουσική, όπως άφησε να εννοηθεί Θάνος Πλεύρης, για την περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το διάστημα 3/1 – 16/1.

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου