Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Πεντακόσια εκατ. ευρώ σε… δραχμές φυλαγμένες στα σεντούκια



Έχουν περάσει πλέον δύο δεκαετίες, από την στιγμή που τα νοικοκυριά στην ευρωζώνη, άφηναν τα εθνικά τους νομίσματα και έπιαναν στα χέρια τους τα πρώτα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ.

Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα εθνικά...νομίσματα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένουν φυλαγμένα σε συρτάρια, σεντούκια ή ξεχασμένα σε ντουλάπες, ή κάτω από στρώματα και καναπέδες.
Και όπως επισημαίνει το Bloomberg, κάποια από αυτά δεν έχουν καμία ανταλλακτική αξία πια, αφού οι κεντρικές τράπεζες σε πολλά κράτη – μέλη έχουν σταματήσει τη μετατροπή τους στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Το Bloomberg εκτιμά ότι η αξία των εθνικών νομισμάτων που έχουν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι και μπορούν να μετατραπούν σε ευρώ είναι 8,5 δισ. ευρώ.

Και βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο ούτε το γιατί ακόμα δεν τα έχουν ανταλλάξει οι ιδιοκτήτες τους, ούτε αν προτίθενται να το πράξουν στο μέλλον.


Οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι αρκετοί: μπορεί κάποιοι να τα έχουν ξεχάσει, κάποιοι να τα κρατούν ως αναμνηστικά, και κάποιοι που ενδεχομένως αναμένουν να αυξηθεί η αξία τους και να να βγάλουν σε δημοπρασία κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg τα περισσότερα από αυτά είναι γερμανικά μάρκα. Εξάλλου, η Bundesbank έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να τα αναταλλάσσει για απροσδιόριστη χρονική περίοδο. Το ίδιο ισχύει στην Ολλανδία και την Ιρλανδία. Από την άλλη στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα όσοι έχουν στην κατοχή τους εθνικά νομίσματα δεν μπορούν να τα ανταλλάξουν.

Οι Έλληνες φέρονται να έχουν στα σπίτια τους φυλαγμένες δραχμές αξίας 500 εκατ. ευρώ.


ot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου