Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Αυτό είναι το νέο μοντέλο lockdown του 2022 και τα νέα μέτρα



Πώς θα είναι το νέο lockdown; Μετά τις αρχες Ιανουαρίου αναμένουν οι ειδικοί να φανεί η επιβάρυνση της μετάλλαξης Ομικρον από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε κρούσματα και σκληρούς δείκτες (θάνατοι, διασωληνωμένοι) της πανδημίας. Κυβέρνηση και επιστήμονες σχεδόν προεξοφλούν ...ότι μετά τους εορτασμούς θα έρθουν οι περιορισμοί, με την πρώτη που φαίνεται να πλήττεται ξανά να είναι η εστίαση.
Σχεδόν όλοι οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση μετά τις γιορτές, ενώ, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πρώτο στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης αλλά και ποια μέτρα θα χρησιμοποιήσει για να ανακόψει την πιθανή ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο τραπέζι δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση γενικό lockdown, αλλά ούτε και απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση μετακινήσεων στα πρότυπα της περσινής χρονιάς. Ωστόσο, το ωράριο στην εστίαση δεν αποκλείεται μετά τις γιορτές (να κλείνουν δηλαδή νωρίτερα τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης), μέτρο που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, πλήττοντας οικονομικά τον κλάδο.

Η κυβέρνηση πάντως σε όλους τους τόνους -παρά τις συστάσεις ορισμένων ειδικών- έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά και μετά τις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, κάτι που επανέλαβε και απέρριψε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις του.

Επιστροφή της τηλεργασίας είναι επίσης ένα μέτρο, που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιστρέψει, αρχικά με ποσοστό 20%.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο:

«Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.»



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου