Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη για πανδημία, διαχείριση απορριμμάτων, γέφυρα Αράχθου




Στις ιχνηλατήσεις των κρουσμάτων κορωνοϊού, στις οφειλές Δήμων για τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων και στις εργασίες για τη γέφυρα Αράχθου αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ειδικότερα:

Για τις ιχνηλατήσεις

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης απηύθυνε έκκληση για την τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και για τη συνεργασία όσων εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό για τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

«Η ιχνηλάτηση γίνεται, γνωρίζουμε τα πάντα. Βέβαια κάποιοι κρύβουν πράγματα. Ειδικά νέοι, που δεν πρέπει, γιατί κρύβοντάς τα δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Κάνω έκκληση όποιος βρίσκεται θετικός να μας πει με ποια άτομά συναντήθηκε, ώστε να μπαίνουν στην πενθήμερη καραντίνα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Οι οφειλές για τη μονάδα ΑΣΑ

Έκκληση προς τους Δήμους οι οποίοι έχουν οφειλές για τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΑΣΑ) να προβούν στην εξόφλησή τους, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχουν δήμοι (7-8) οι οποίοι οφείλουν από 700.000 ευρώ μέχρι 60.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι « δεν γίνεται να χρωστάνε χρήματα και να περιμένουν από την Περιφέρεια να τα κάνει όλα. Δεν μπορεί άλλοι να πληρώνουν και άλλοι να χρωστάνε και στο τέλος να ψάχνεται η Περιφέρεια για το πώς θα πληρώσει μηνιαία το Εργοστάσιο». Συνεχίζοντας εξήγησε ότι πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη και τα οποία εάν δεν αποδίδονται, η Περιφέρεια- που έχει εγγυηθεί έναντι των Τραπεζών και του Εργοστασίου- δυσκολεύεται να βρει χρήματα για να είναι εντάξει στους λογαριασμούς της.

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ, εξήγησε ότι όλο το υπόλειμμα πρέπει να μεταφέρεται, αλλά υπάρχουν δύο κατηγορίες, η μια αφορά το υπόλειμμα που μεταφέρεται με δαπάνη της Περιφέρειας και η δεύτερη που αφορά υπόλειμμα «μη επιτρεπτών αποβλήτων» που πρέπει να μεταφέρεται με δαπάνες του Εργοστασίου. Αυτά τα δύο είναι διακριτά, άλλος πληρώνει τα μεν και άλλος τα δε και δεν μπορεί να συζητούνται επιδερμικά αυτά τα θέματα, χωρίς να εξετάζονται οι συμβάσεις που υπάρχουν, σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Για τη γέφυρα Αράχθου

Η παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας Αράχθου υπολογίζεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο, ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Όπως είπε, ολοκληρώθηκε η α΄ φάση της τοποθέτησής της από το Μηχανικό του Στρατού. Τώρα πρέπει να κατέβει η στάθμη των νερών, που επηρεάζεται από τη σχεδόν συνεχή λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στις Πηγές Αώου, ώστε να ριχθούν τα τσιμέντα, ενώ ήδη κατασκευάζονται τα δάπεδα από λαμαρίνες. «Όλα αυτά γίνονται ταυτόχρονα και μόλις μας αφήσει ο καιρός και ρίξουμε τα τσιμέντα, πιστεύω ότι μέσα στον Ιανουάριο θα παραδώσουμε τη γέφυρα σε κυκλοφορία», πρόσθεσε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου