Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Βατερλώ της κυβέρνησης! Ανοίγουν πανικόβλητοι τις λιγνιτικές μονάδες



Αφού η κυβέρνηση προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή με την απόφαση της για βίαιη απολιγνιτοποίηση, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει παράταση ακόμα και μέχρι το 2040, τώρα, «μέσα στη νύχτα» με κοινή υπουργική απόφαση, αποφασίστηκε η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τουλάχιστον μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, η υπουργική απόφαση που ανήρτησε χθες στο «Διαύγεια» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, παρατείνοντας τις ώρες λειτουργίας 7 λιγνιτικών μονάδων (Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) και των πετρελαϊκών μονάδων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη, βάζοντας ουσιαστικά στον πάγο το πρόγραμμα Μητσοτάκη περί απολιγνιτοποίησης.

Η καταστροφή όμως που έχει προκληθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά κυρίως στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, είναι ανυπολόγιστη. Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν γονατίσει τους πολίτες και τους επαγγελματίες ολόκληρης της χώρας, ενώ έχουν διαλύσει κυριολεκτικά αγρότες και παραγωγούς.

Μένει να δούμε τώρα γιατί αυτή η αυτονόητη απόφαση δεν πάρθηκε όταν η Δ.Ε.Η. ήταν υπό δημόσιο έλεγχο. Γιατί αυτό το δώρο δόθηκε τώρα, μετά την ιδιωτικοποίηση.

Εκτός από την προφανή ζημιά του Δημοσίου, υπάρχει και μία έντονη οσμή σκανδάλου.



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου