Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Γιάννενα: 3,7 εκ. για την αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου και του παλιού Δημαρχείου



Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση που σχεδιάστηκε από την Δημοτική Αρχή και παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» εντάχθηκε η ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου και του παλιού Δημαρχείου.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση που σχεδιάστηκε από την Δημοτική Αρχή και παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ και κατά την σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε η αποδοχή της ένταξης.

Το έργο αφορά την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και του Παλαιού Δημαρχείου. Η πράξη αποτελείται από ένα σύνολο παρεμβάσεων που εξασφαλίζουν ότι τα κτίρια θα λειτουργήσουν με σύγχρονες και περιβαλλοντικά φιλικές υποδομές.

Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους των κτιρίων.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:
Πνευματικό Κέντρο

Το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου θα μετατραπεί σε Κέντρο Πολιτισμού & Μουσικής και θα φιλοξενεί το Δημοτικό Ωδείο, την Συμφωνική Ορχήστρα, έναν Σύγχρονο Εκθεσιακό Χώρο και έναν πολυχρηστικό Χώρο Εκδηλώσεων.
Ενεργειακή αναβάθμιση

Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ενεργειακού χαρακτήρα στο κτίριο (κέλυφος σε μεγάλο τμήμα του κτιρίου και αποκατάσταση όψεων, εγκατάσταση σκιάστρων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ισχύος 32KW, ολοκλήρωση της υποδομής κλιματισμού & αερισμού).

Η “Υγρομόνωση – θερμομόνωση οροφής και αναγκαίες βελτιώσεις κτιρίου Πνευματικού Κέντρου”, προϋπολογισμού 250.000,00 €, προτείνεται ως διακριτό υποέργο της πράξης, καθώς έχει συμβασιοποιηθεί στις 8-3-2021 με ποσό σύμβασης 133.188,52 € (με ΦΠΑ).
Λειτουργική αναβάθμιση

Παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους του κτιρίου:

• Ανακατασκευή όλων των W.C. και δημιουργία W.C. ΑΜΕΑ

• Εγκατάσταση αυτόματων θυρών όπου απαιτείται

• Δημιουργία διαδρομών ΑΜΕΑ με πρόσβαση σε κάθε χώρο του κτιρίου

• Ενοποίηση των χώρων του ημιώροφου (εκατέρωθεν του κλιμακοστασίου)


• Μετατροπή του χώρου του Studio ηχογραφήσεων σε χώρο που θα φιλοξενήσει τις πρόβες τόσο της Συμφωνικής όσο και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας

• Ολοκλήρωση των υποδομών της Σκηνής της Αίθουσας Β. Πυρσινέλα

• Μετατροπή των γραφείων διοίκησης σε αίθουσες διδασκαλίας μουσικών οργάνων

• Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου του φουαγιέ ώστε να καλύπτει τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου.
Παλιό δημαρχείο (νυν Ωδείο)

Οι παρεμβάσεις στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου προτείνονται συνδυαστικά με αυτές στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου ολοκληρώνοντας τον στόχο της μετατροπής του μεν πρώτου σε κτίριο διοίκησης και του δευτέρου σε αμιγές πολιτιστικό κτίριο (Κέντρο Πολιτισμού και Μουσικής).

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

• Εσωτερικό κέλυφος σε όλο το κτίριο.

• Αντικατάσταση κουφωμάτων

• Εγκατάσταση υποδομής κλιματισμού

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους του κτιρίου:

• Ανακατασκευή όλων των W.C. και δημιουργία W.C. ΑΜΕΑ

• Εγκατάσταση αυτόματων θυρών όπου απαιτείται.

• Εγκατάσταση εξωτερικού ανελκυστήρα για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των Α.Μ.Ε.Α. σε όλα τα επίπεδα του κτιρίου.

• Στην συγκεκριμένη κατηγορία τέλος εντάσσεται το σύνολο των εργασιών (οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών) που θα εξασφαλίσουν την υποστήριξη της νέας χρήσης.


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σε δήλωσή του σημειώνει ότι πρόκειται για μία μεγάλη παρέμβαση στο χώρο του πολιτισμού που με την ολοκλήρωσή της θα δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από το σημερινό.

«Δύο πολύ σημαντικά κτίρια, αυτό του Πνευματικού Κέντρου και του παλιού δημαρχείου θα εκσυγχρονιστούν πλήρως, θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, κάτι που αποτελεί ζητούμενο της εποχής, θα είναι προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες και θα αποκτήσουν δύο διακρτικούς ρόλους.

Το Πνευματικό Κέντρο θα αποτελέσει στο σύνολό του ένα πολιτιστικό κύτταρο για την πόλη με όλες τις δομές του συγκεντρωμένες και το παλιό δημαρχείο θα είναι ένα διοικητικό κέντρο.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ένταξη του έργου αυτού και με ταχείς ρυθμούς θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για την υλοποίησή του» ανέφερε.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και τους συνεργάτες του, που συνέταξαν και υπέβαλαν έναν πλήρη φάκελο για το συγκεκριμένο έργο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου