Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Θέλουν μίνι lockdown αλλά χωρίς να δώσουν λεφτά – Περιμένουν να δουν τι θα κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη



Αν η ΕΕ ξανανοίξει την κάνουλα, πάμε... σφαίρα για lockdown - Τι θα ανακοινωθεί σήμερα.

Ακόμα και μετά τις γιορτές αναμένεται να ανακοινωθεί η επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας καθώς η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί εφιαλτικά σενάρια στην Κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο.

Με την κατάσταση να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παραδέχονται πλέον και επισήμως ότι επίκειται ανακοίνωση νέων μέτρων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να μη συνοδεύονται από σημαντικά μέτρα στήριξης προς εργαζομένους και επιχειρήσεις, καθώς αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως όποια ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν δανεικά από τις αγορές και εκτός της διόγκωσης του ελλείμματος, θα απειλήσουν και την αύξηση του χρέους.



Είχε προηγηθεί η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι λεφτά… υπάρχουν και μάλιστα έχουν ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του 2022. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει στην κοστολόγηση όποιων σεναρίων έχουν εξεταστεί για την επιβολή περιοριστικών μέτρων, τα οποία έχουν δημοσιονομικό κόστος.

«Αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, αυτό έχει υπολογιστεί στον Προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ένα μεγάλο αποθεματικό Covid» δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπάρχουν σκέψεις για καθολικό lockdown, το οποίο, με βάση τα περσινά δεδομένα, κοστίζει στην οικονομία σχεδόν 3 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Περιμένουν την Ευρώπη

Φαίνεται πως στην κυβέρνηση αναμένουν την εξέλιξη της κατάστασης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αποδώσουν την ανάγκη επιβολής περιοριστικών μέτρων στο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον που χτυπά όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα, δεν αποκλείουν την εφαρμογή σκληρότερων περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση που η Ευρώπη αποφασίσει να διαθέσει στα κράτη-μέλη επιπλέον χρήματα λόγω του Covid ή αν αποφασιστεί επιπλέον «χαλάρωση» των δημοσιονομικών όρων για τα ελλείμματα του 2022, πέραν της μερικής ευελιξίας που έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ερχόμενο έτος.


Μπάχαλο κυβέρνησης-επιστημόνων: Οι εισηγήσεις της επιτροπής για μάσκες και εορταστικές εκδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και επιστημόνων φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο χθες το απόγευμα. Ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως τα ισχύοντα μέτρα αρκούν, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων «άδειασε» το Μαξίμου και το Υπουργείο Υγείας, προτείνοντας μια σειρά νέων μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή εισηγήθηκε χθες το απόγευμα την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας ΚΝ-95 σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τη ματαίωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, οι επιστήμονες του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκαν ακόμα μια δέσμη μέτρων που προτείνουν να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου και περιλαμβάνουν περιορισμούς στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση, περιορισμό ατόμων ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους και επέκταση της τηλεργασίας.



Όσον αφορά τα ταξίδια, η εισήγηση της επιτροπής προβλέπει, πλην του αρνητικού PCR για την είσοδο στη χώρα, οι επισκέπτες να υποβάλλονται σε rapid test τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους. Το μέτρο έχει στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων που φέρουν την Όμικρον.

Οι ραγδαίες εξελίξεις με την πρόταση για ένα πακέτο σκληρών μέτρων επιβεβαιώνουν την έντονη ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας της χώρας για την επέλαση της παραλλαγής Ομικρον και στη χώρα μας, αλλά και το γεγονός πως η κυβέρνηση και η επιτροπή κινούνται πλέον σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Σήμερα, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων αναμένεται να φανεί αν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις προτάσεις των επιστημόνων ή θα επιμείνει στην προϋπάρχουσα θέση πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα.




newsbreak.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου