Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Σε ισχύ από αύριο Πέμπτη, 30/12, τα νέα μέτρα για τη μη εξάπλωση της μετάλλαξης "Όμικρον" - Ανακοινώσεις Θάνου Πλεύρη




Διασκέδαση έως τις 12 το βράδυ χωρίς μουσική και όρθιους με εξαίρεση το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν - Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο στις 6:00 το πρωί αβακοίνωσε πριν λίγο ο ΥΠΥΓ, Θάνος Πλεύρης

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο το πρωί ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, καθώς η κυβέρνηση τρέχει στο και πέντε να προχωρήσει σε έξτρα περιορισμούς, ενόψει του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί από την σύσκεψη στο Μαξίμου νωρίτερα.

Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων απο τον ΥΠ.ΥΓ., Θάνο Πλέυρη
«Καλησπέρα σας. Η πανδημία και η μετάλλαξη της Όμικρον φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην περιοχή της Αττικής, όπου στα κρούσματα φαίνεται ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη άνοδο.

Η άνοδος αυτή μας προβλημάτισε ιδιαιτέρως αναφορικώς με τα μέτρα που θα ληφθούν και το χρόνο τον οποίο θα ισχύουν και συζητήθηκε στην Επιτροπή, αλλά σε συνδυασμό αφενός με τις εισαγωγές και τα εξιτήρια που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή και δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση και αφετέρου με το γεγονός ότι ενδεχομένως τυχόν λήψη μέτρων 2 – 3 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα μεταφορές της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας στους κλειστούς χώρους των σπιτιών, μας οδήγησε στην απόφαση τα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσουμε να ισχύουν από 3/1/2022.

Πριν ανακοινώσω τα μέτρα, θα ήθελα να πω ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο και το βλέπουμε καθημερινά, ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου μάλιστα έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κάνω, λοιπόν, έκκληση σε όλους τους πολίτες και ειδικά στα νεότερα παιδιά τα οποία έχουν βγει έξω και διασκεδάζουν και ενδεχομένως νοσούν αλλά νοσούν πάρα πολύ ελαφριά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποφύγουν να έχουν επαφές με τους γονείς τους, με τους παππούδες τους, με τις γιαγιάδες τους.

Είναι πάρα πολύ κρίσιμο και το καταλαβαίνουμε ότι η Πρωτοχρονιά είναι μία οικογενειακή γιορτή που θα μαζευτεί η οικογένεια. Ωστόσο όσοι έχουν βρεθεί σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος να υπάρχει μετάδοση της πανδημίας είναι προτιμότερο να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους ή αυτές οι συναναστροφές να έχουνε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Άρα η έκκληση είναι να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα, να τηρούμε τα μέτρα, να είμαστε εμβολιασμένοι και να βγούμε να διασκεδάσουμε αλλά παράλληλα να ξέρουμε ότι την επόμενη ημέρα όσους συναντήσουμε θα πρέπει να έχουμε κάνει έναν έλεγχο προκειμένου να είμαστε ασφαλείς απέναντί τους και αν δεν είναι απαραίτητο να αποφύγουμε να τους συναντήσουμε όταν είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών και σίγουρα εάν είναι ανεμβολίαστοι.

Από τις 3/1/2022 και ως τις 16/1/2022 με δυνατότητα να επεκταθούν και παραπάνω αν κριθεί απαραίτητο θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια τα εξής μέτρα.

Θα υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι ονομαζόμενες ΚΝ95 ή FFP2 ή εναλλακτική διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη. Η σύστασή μας είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας αναπνευστικής προστασίας τόσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά θα είναι υποχρεωτικό πλέον και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.

Σύσταση θα είναι συνολικά να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Αναφορικώς με τη διασκέδαση και την εστίαση θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 η ώρα το βράδυ και παράλληλα δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους ενώ στα τραπέζια θα μπορούνε να κάθονται έως 6 άτομα και παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις.

Σε περίπτωση που δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση αυτών των μέτρων άμεσα θα διακοπεί και η μουσική την οποία στην παρούσα φάση την επιτρέπουμε.

Οποιαδήποτε όμως παρατήρηση από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων ότι δεν θα τηρούνται τα μέτρα θα κοπεί και η μουσική.

Στους αθλητικούς χώρους στα γήπεδα, εκεί δυστυχώς έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων και επομένως θα πάμε σε περιορισμό της παρακολούθησής τους από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα.

Σε περίπτωση που και σε αυτή την περίπτωση δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών. Ενώ και στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηριοποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

Παράλληλα θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρίες. Η τηλεργασία θα φτάνει το ποσοστό έως και του 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο, ωστόσο το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον μπαίνουμε στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην ελληνική επικράτεια. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχώς ενισχύεται ενώ παράλληλα ήδη για την Αττική έχει εκπονηθεί και σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν και πολλές ιδιωτικές δομές προκειμένου να καλύψουμε όλες τις ανάγκες αν χρειαστεί.

Επιμένω σε αυτό το οποίο είπα από την αρχή και το επαναλαμβάνω ως έκκληση. Όλο αυτό το διάστημα όσοι βγαίνουμε ενδεχομένως να κινδυνεύουμε να νοσήσουμε.

Όσοι είμαστε σε μικρότερη ηλικία η νόσηση αυτή είναι πολύ ελαφρύτερη ενδεχομένως οπότε θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε.

Και αυτές τις ημέρες τις οποίες θα συναντήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους εάν έχουμε την παραμικρή υπόνοια ότι έχουμε εκτεθεί στην πανδημία δεν θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουμε ότι τους αγαπούμε. Τους γονείς μας, όσους είναι πάνω από 60 να μην τους συναναστραφούμε και ειδικά αν είναι ανεμβολίαστοι.

Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτή την πρόκληση και είναι βέβαιο ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε τις επόμενες μέρες θα δούμε συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων που θα αφορούν κυρίως τη μετάλλαξη Όμικρον. Αλλά όσο αυτή η άνοδος των κρουσμάτων δεν συνδυάζεται και με άνοδο των νοσηλειών, μας κάνει αισιόδοξους ότι το εθνικό σύστημα υγείας όπως έχει ανταπεξέλθει μέχρι τώρα θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται.

Σας εύχομαι καλή χρόνια και ελπίζουμε το 2022 να είναι και το τέλος της πανδημίας. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου