Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Σταϊκούρας: Σοβαρό ενδεχόμενο επαναφοράς της αναστολής εργασίας - Νέα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις




Για την πιθανότητα λήψης μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μετά τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου πληθαίνουν με πολλούς επαγγελματίες να ζητούν μέτρα στήριξης από το κράτος. Για τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας και δεν απέκλεισε μεταξύ άλλων να εφαρμοστεί εκ νέου το μέτρο της αναστολής εργασίας.

Για αυτό όπως και για τα άλλα μέτρα που εξετάζονται, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα υπάρξουν ενδείξεις για τον αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων.

Η οικονομία είναι ακόμα ανοιχτή

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κ. Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ψυχραιμία. Η οικονομία είναι ακόμη ανοιχτή. Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα περιοριστικά μέτρα. Πρέπει να δούμε τον αντίκτυπό τους μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα». Εξήγησε δε πως «αν το πρόβλημα εξαντληθεί σε 2 -3 εβδομάδες είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατήσει 2-3 μήνες».

Οι αναστολές εργασίας από τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης που ζητεί η αγορά (μείωση ενοικίων, περαιτέρω μείωση ΦΠΑ κτλ) τόνισε ότι προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των θέσεων εργασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν είναι οι αναστολές και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. «Τα γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να υπάρχουν στην αναστολή εργασίας. Για τα υπόλοιπα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση» ανέφερε.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Όσον αφορά στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί κι άλλο το ποσό της επιστροφής των ενισχύσεων μέσα στο 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα».

Στο σκέλος της ενέργειας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και το 2022 θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αυτά τα μέτρα που ξέρουμε έως τώρα και άλλα που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.



newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου