Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Απίστευτη ανακάλυψη: Άνδρας με ολική παράλυση δημοσιεύει μηνύματα στο twitter μόνο με τη σκέψηΕταιρεία που εμφυτεύει νευρικούς υπολογιστές στον εγκέφαλο υποστηρίζει πως ένας ασθενής της με σύνδρομο ALS (πάθηση του νευρικού συστήματος) που τον άφησε ακίνητο και στα τέσσερα άκρα μπόρεσε να μοιραστεί μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο με τη σκέψη.
Πρόκειται για 62χρονο άνδρα από την Αυστραλία που διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), ασθένεια που προκαλεί ολική παράλυση. Ο άνδρας είναι πλέον σε θέση να επικοινωνεί τις σκέψεις του με άλλους χωρίς να εμπλέκεται σε μυϊκή δραστηριότητα.

Την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου δημοσίευσε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη του», ανακοίνωσε η εταιρεία Synchron.
«Δημιουργώ με το να το σκέφτομαι»

«Δημιουργώ αυτό το tweet απλώς με το να το σκέφτομαι» – έγραφε το twitter που λέγεται ότι δημοσιεύτηκε από τον Philip O’Keefe στον λογαριασμό του CEO της Synchron, Thomas Oxley.

Το «πρώτο tweet με άμεση σκέψη» δημιουργήθηκε ασύρματα από τον εγκέφαλο του O'Keefe, σύμφωνα με την εταιρεία.Μετά από προοδευτική παράλυση που προκλήθηκε από το ALS, ο άνδρας είχε εγκαταστήσει πέρυσι μια διεπαφή υπολογιστή εγκεφάλου που ονομάζεται «Stentrode».
Ψηφιακές συσκευές μέσω της σκέψης

Το εμφύτευμα, «σχεδιασμένο για να επιτρέπει στους ασθενείς να ελέγχουν ασύρματα τις ψηφιακές συσκευές μέσω της σκέψης», εισήχθη μέσω της σφαγίτιδας φλέβας έτσι ώστε να αποφευχθεί η διάτρηση στο κρανίο.

«Τώρα, απλώς σκέφτομαι αυτό που θέλω στον υπολογιστή θέλω να κάνω κλικ και μπορώ να κάνω email, να κάνω τραπεζικές συναλλαγές, να ψωνίσω και τώρα να στέλνω μηνύματα στον κόσμο μέσω Twitter», ανέφερε ο O’Keefe.
Δεν είναι εύκολο

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «εκπληκτικό» σύστημα απαιτεί εξάσκηση, ακριβώς όπως το να μάθεις να οδηγείς ποδήλατο, «αλλά μόλις κάνεις κύλιση, γίνεται φυσικό».

Ο άνδρας, παρά την εξουθενωτική παράλυση, είναι πλέον σε θέση να συμμετάσχει σε ανεξάρτητες δραστηριότητες και να επανασυνδεθεί με τον κόσμο, ισχυρίζεται η Synchron, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω τη διεπαφή με τον υπολογιστή του εγκεφάλου του σε μια έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου