Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Αρχή στην Νορβηγία με αποζημιώσεις σε ανθρώπους που είχαν παρενέργειες από τα εμβόλια




Αποζημιώσεις σε τρεις, τουλάχιστον, περιπτώσεις εμβολιασμένων με το σκεύασμα της AstraZeneca που παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες, θα καταβάλλει η κυβέρνηση της Νορβηγίας Μέσω του Νορβηγικού Συστήματος Αποζημιώσεων Ασθενών (NPE), θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ενώ την ιδια στιγμή, δεκάδες άλλοι εμβολιασμένοι περιμένουν την κατάληξη των δικών τους περιπτώσεων.

Την ανακοίνωση εξέδωσε το ίδιο το NPE, το οποίο επιβεβαίωσε επίσημα πως το εμβόλιο της AstraZeneca - η χορήγηση του οποίου έχει απαγορευτεί στη Νορβηγία - σχετίζεται με σοβαρές περιπτώσεις θρόμβων στα άτομα που καλειται να αποζημιώσει, το ένα εκ των οποίων έχασε τη ζωή του.

Μεταξύ των τριών ατόμων που υπέφεραν μετά τους εμβολιασμούς, ήταν εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, οι οποίοι είχαν προτεραιότητα να εμβολιαστούν. Δύο γυναίκες νοσηλεύτηκαν τον Μάρτιο και μία από αυτές, που ήταν κοντά στα 40, κατέληξε. Ο τρίτος, ένας άντρας κοντά στα 30, εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές ανοσολογικές αντιδράσεις.

Το ακριβές ποσό της αποζημίωσης δεν έχει ακόμα οριστεί, σύμφωνα με τον διευθυντή του NPE, ο οποίος πρόσθεσε πως ο οργανισμός θα προσφέρει επιπλέον χρήματα στην οικογένεια της γυναίκας που πέθανε, για να καλύψει τα έξοδα της κηδείας της.

Συνολικά, στη Νορβηγία έχουν κατατεθεί 77 αιτήματα για αποζημίωση που σχετίζονται με παρενέργειες εμβολίων κατά της Covid. Πάνω από 50 αφορούν την AstraZeneca, ενώ υπάρχουν επίσης αναφορές και για τα Pfizer και Moderna. Οκτώ από τα 77 αιτήματα σχετίζονται με θανατηφόρες περιπτώσεις.
Ο πρώτος Έλληνας που αποζημιώνεται λόγω παρενεργειών του εμβολίου κατά της Covid-19

Ο πρώτος Έλληνας ο οποίος αποζημιώθηκε για τις παρενέργειες που προκάλεσε ο εμβολιασμός του κατά της Covid-19 είναι ο 36χρονος Κωνσταντίνος Συλλιγάρδος, ο οποίος είναι επιχειρηματίας και έχει φροντιστήρια ξένων γλωσσών στην Ασία.

Ο κ. Συλλιγάρδος βρισκόταν στη Σιγκαπούρη, όπου έκανε το εμβόλιο της Pfizer. Λίγες μέρες αργότερα και έπειτα από ισχυρούς πόνους στο στήθος, μετέβη στα επείγοντα του Νοσοκομείου Raffles. Ύστερα από εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι εξελίσσεται οξύς τραυματισμός των μυϊκών ινών της καρδιάς.

Διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα, που κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με τον εμβολιασμό του και παρέμεινε στη μονάδα αυξημένης φροντίδας για μία εβδομάδα. Για περίπου έναν μήνα συνέχισε τη θεραπεία στο σπίτι.

Η συνολική του νοσηλεία άγγιξε τα 23.000 δολάρια Σιγκαπούρης, τα οποία καλύφθηκαν από ιδιωτική ασφάλεια. Ο επικεφαλής γιατρός του τμήματος λοιμώξεων του νοσοκομείου έκρινε πως ο ασθενής δεν πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση της Pfizer ή άλλο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA.

Αφού πήρε εξιτήριο, απευθύνθηκε σε νομικούς και ζήτησε αποζημίωση από το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης, με αίτηση σε ειδική πλατφόρμα. Δύο μήνες αργότερα, η αίτησή του έγινε δεκτή και του χορηγήθηκε το ποσό των 10.000 δολαρίων Σιγκαπούρης (6.387 ευρώ).

Στην επιστολή που έστειλε το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης στον κ. Συλλιγάρδο τού επισημαίνει ότι, αν το επιθυμεί, έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση και να ζητήσει περισσότερα χρήματα.


Αποζημιώσεις για παρενέργειες του εμβολίου ζητούν 10.000 Αυστραλοί

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «λογαριασμό» ύψους 37 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, καθώς χιλιάδες ζητούν αποζημίωση για θέματα υγείας που σχετίζονται με τον εμβολιασμό τους, μεταδίδει η Sydney Morning Herald.


Πάνω από 10.000 άνθρωποι ζητούν αποζημίωση για χαμένο εισόδημα, αφότου χρειάστηκε να νοσηλευτούν για σπάνιες αλλά σημαντικές παρενέργειες από το εμβόλιο, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη κρατικά δεδομένα.

Η αποζημίωση ξεκινά από τις 5.000 δολάρια Αυστραλίας.

Η αρμόδια αρχή της χώρας (Therapeutic Goods Administration-TGA) έχει λάβει πάνω από 79.000 εκθέσεις για παρενέργειες από τα 36,8 εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Οι πιο συνήθεις αφορούν σε πόνο στο χέρι, πονοκέφαλο, πυρετό και κρυάδες.

Η TGA έχει επίσης λάβει 288 εκθέσεις που αξιολόγησε ως πιθανές φλεγμονές στην καρδιά, οι οποίες σχετίζονται με το εμβόλιο της Pfizer και έως 160 για σπάνιες θρομβώσεις, που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Εννέα θάνατοι έχουν συσχετιστεί με τον εμβολιασμό, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου