Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε

Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε
Αναστάσιος Σ. Βέντζης Α.Ε - Λεωφόρος Ιωνίας Μεγ. Βαθεία Ανατολή Ιωάννινα - τηλ : 26510 46955 - 26510 47897 - EMAIL : ventzissa@hotmail.com - Οικοδομικά Εργαλεία και Υλικά Ξυλεία Σίδηρος Οικοδομών Σίδηρος Εμπορίου Θερμοπροσόψεις Παραγωγή Αδρανών Υλικών Δόμηση - Κατοικία.

Most Popular

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019

Δημόσιο: «Τσεκούρι» στην αναγνώριση προϋπηρεσίας -Ποιοι πλήττονται -Πώς θα βγαίνουν τα μόρια
Εντυπώσεις προκαλούν οι ανατροπές που φέρνει στην αναγνώριση προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα στο Δημόσιο, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Με τις προωθούμενες διατάξεις μπαίνει πραγματικό «τσεκούρι» ...στους βαθμούς που μπορεί να κερδίζει δημόσιος υπάλληλος μέσω της αναγνώρισης προϋπηρεσίας από εργασία στην ιδιωτική αγορά, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με ένα από τα κεντρικά σημεία του αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας, που κατά τα λοιπά ομνύει στον ιδιωτικό τομέα.
Με το νομοσχέδιο αλλάζει πλήρως ο τρόπος υπολογισμού των μορίων που προσφέρει η αναγνώριση προϋπηρεσίας, φέρνοντας νέα δεδομένα τόσο σχετικά με την βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και τις επικείμενες κρίσεις προϊσταμένων.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς («νόμος Βερναρδάκη») κάθε έτος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα προσφέρει στον δημόσιο υπάλληλο 25 μόρια. Ο ίδιος νόμος προβλέπει αναγνώριση προϋπηρεσίας έως 7 έτη. Κάτι που σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός μορίων που μπορεί να «χτίσει» ένας δημόσιος υπάλληλος από την αναγνώριση προϋπηρεσίας, είναι 175 μόρια.
Ο νέος νόμος του υπουργείου Εσωτερικών, όμως, μειώνει κατά πολύ το σχετικό «ταβάνι», σχεδόν μάλιστα κατά 3 φορές! Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις, η αναγνώριση προϋπηρεσίας μοριοδοτείται ανά μήνα. Κάθε μήνας αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα μοριοδοτείται με 0,83 μόρια. Ακολούθως, κάθε έτος με 9,96 μόρια. Επτά έτη ισοδυναμούν με 69,72 μόρια!

Ποιους επηρεάζουν οι αλλαγές

Άμεσες συνέπειες αναμένεται να έχουν οι παραπάνω διατάξεις σε όσους θα θελήσουν να εξελιχθούν μέσω του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων. Με τις επιχειρούμενες ανατροπές, μπαίνει γενικό «φρένο» σε νεότερα σε ηλικία στελέχη του δημοσίου, που έχουν εργαστεί στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, και βεβαίως γενικότερα οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο υπάλληλοι.
Το αποτέλεσμα είναι στις επικείμενες κρίσεις (παραμένουν ανοιχτές όλες οι θέσεις τμηματαρχών και αρκετές κρίσεις σε θέσεις διευθυντών) ισχυρό προβάδισμα να έχουν αποκτήσει μεγαλύτεροι σε ηλικία υπάλληλοι, με χρόνια εργασίας στον δημόσιο, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών να επαναφέρει ένα πνεύμα «επετηρίδας» και αναχρονισμού, βεβαίως, στην Δημόσια Διοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρις στιγμής, η αναγνώριση προϋπηρεσίας δεν συνεπάγεται μισθολογικά οφέλη.
Δείτε τις προωθούμενες διατάξεις (άρθρο 6 -που αντικαθιστά άρθρο 85- παράγραφος 3 περιπτωση ββ):
aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου