Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Τι μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενη επανεισαγωγή στο νοσοκομείο ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια;





Χρήσιμα «εργαλεία» στα χέρια των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιθανό να αποτελούν τα ψάρια και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.



Και αυτό γιατί, όπως αποδεικνύεται από νέα μελέτη, μπορούν να αποτρέψουν ενδεχόμενη επανεισαγωγή τους στο νοσοκομείο για εκ νέου νοσηλεία.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Circulation», το ιχθυέλαιο ίσως να μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια να αποφύγουν τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Τα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση μιας κλινικής δοκιμής, κατά την οποία οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του ιχθυελαίου και της βιταμίνης D στον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής ήταν ενθαρρυντικά, καθώς οι υγιείς ενήλικες μεγάλης ηλικίας που έλαβαν συμπληρώματα ιχθυελαίου είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή μέσα στα επόμενα χρόνια, ειδικά αν δεν κατανάλωναν συχνά ψάρι μέχρι εκείνη τη στιγμή της ζωής τους.

Η πρόσφατη ανάλυση, λοιπόν, εξέτασε αν τέτοιου είδους συμπληρώματα είχαν κάποια επίπτωση στον κίνδυνο που διέτρεχαν οι συμμετέχοντες για νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια. Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 26.000 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που αρχικά δεν είχαν κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Κλήθηκαν, λοιπόν, να λάβουν είτε 1 γραμμάριο συνταγογραφούμενου ιχθυελαίου, είτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D 2.000 μονάδων, είτε ένα εικονικό φάρμακο κάθε μέρα.

Όπως αποδείχθηκε, ούτε η βιταμίνη D, ούτε το ιχθυέλαιο περιόρισαν τον κίνδυνο της πρώτης νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια σε διάστημα πέντε χρόνων, ωστόσο, οι άνθρωποι που κατανάλωναν ιχθυέλαιο είχαν ελαφρώς λιγότερες πιθανότητες να χρειαστεί να νοσηλευτούν ξανά.

Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι η ομάδα που λάμβανε ιχθυέλαιο είχε 28% λιγότερες πιθανότητες να υποστεί καρδιακή προσβολή σε σχέση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου, με την επίδραση να είναι περισσότερο εμφανής στους ανθρώπους των οποία η διατροφή δεν περιελάμβανε πολύ ψάρι. Αυτοί συγκεκριμένα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες.

Όταν η ομάδα με επικεφαλής τον δρα Luc Djousse από την Ιατρική Σχολή του Harvard εξέτασε τις νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια, δεν βρήκε κάποια σαφή επίδραση του ιχθυελαίου ή της βιταμίνης D στις πρώτες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι τα άτομα που κατανάλωναν ιχθυέλαιο, ήταν 14% λιγότερο πιθανό να επαναλάβουν τη νοσηλεία.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα ίσως να συμβάλουν στην πρόληψη της νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί η εν λόγω θεωρία.

Καταληκτικά, οι ερευνητές δηλώνουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη της καρδιακής ανεπάρκειας, κάποιοι ασθενείς που ήδη πάσχουν, όμως, μπορεί να επωφεληθούν από αυτό.




ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου