Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

«Καίει» το Μαξίμου ο Λύτρας για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ: Δώσαμε την έκθεση σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις…



Καταπέλτης ο Θεόδωρος Λύτρας εναντίον της κυβέρνησης για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ: “Γνώριζαν τα πάντα και δεν έκαναν κάτι, ενώ έδωσαν τη μελέτη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ, μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης.
Ο κ. Λύτρας και ο κ. Τσιόδρας ανέδειξαν σε μελέτη τους ότι η θνητότητα εκτοξεύεται στο 87% για τις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ, στοιχεία που καταρρίπτουν τις τοποθετήσεις περί άγνοιας που έκανε προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Ο καθένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα»
Μιλωντας, λοιπόν, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», υπογράμμισε ότι η έρευνα που έκανε ο ίδιος και ο Δρ. Τσόδρας περιλαμβάνει την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τις 6 Μαΐου του 2021.

Ο Καθηγητής εξήγησε ότι «εξέτασαν τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών και διαπίστωσαν ότι αυτή αυξάνεται κλιμακωτά όσο αυξάνεται το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ιδιαιτέρως όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 400 σε όλη τη χώρα», τόνισε. Όμως, όπως επεσήμανε, «η θνητότητα αυξάνεται και όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής».

Επίσης, η θνητότητα αυξάνεται όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. «Εμείς λοιπόν επισημαίνουμε αυτήν τη διαφορά. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Η έρευνά μας καλύπτει όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας και η εν λόγω μελέτη ήταν ιδέα του Καθηγητή Τσόδρα. Εμείς δίνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».

«Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε», υπογράμμισε ο κ. Λύτρας.

Σημειώνεται ότι η έρευνα εστάλη προς δημοσίευση στα τέλη Μαΐου. Τελικά η εργασία δημοσιεύτηκε μόλις χθες.

«Εμείς είμαστε Καθηγητές Δημόσιας Υγεία και κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα εκεί που έπρεπε, ως οφείλαμε. Δεν κοινοποιούμε για εμάς. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν ανταποκρίνεται όποτε οι διασωληνωμένοι ασθενείς υπερβαίνουν τους 400 και αυξάνεται η θνητότητα, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση» είπε.

«Επιπλέον, ένα μέρος της διαφοράς μπορεί να οφείλεται στη διαλογή ασθενών. Δηλαδή όταν κάποιος είναι σε απελπιστική κατάσταση μπορεί να μείνει εκτός ΜΕΘ. Δυστυχώς η διαφορά δεν εξαρτάται μόνο από το εντός ή εκτός ΜΕΘ. Εξαρτάται και από το εντός ή εκτός Αττικής ή από τον φόρτο των νοσηλειών», προσέθεσε.

«Η θνητότητα λοιπόν εκτός ΜΕΘ ήταν κατά 87% μεγαλύτερη εν σχέσει με την εντός ΜΕΘ», τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι «οι πηγές του ιδίου και του Σωτήρη Τσιόδρα για τα στοιχεία της έρευνας είναι ο ΕΟΔΥ».



«Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα — παρ’ότι αυτό (α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και (β) εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή», αναφέρει σε άλλο tweet ο κ. Λύτρας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει για τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ενήμερη η κυβέρνηση από τον Μάιο! «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».

Με πληροφορίες από Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου