Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Καταπέλτης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τα Jumbo: «Εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία»


«Σαρώνει» στο twitter το hashtag #cancel_jumbo μετά τη γνωστοποίηση της καταγγελίας.

Με τίτλο «πάντα ένα βήμα μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία ο mr. 7ημερο – 12ωρο!» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την κύρωση του εσωτερικού κανονισμού των Jumbo και κάνει λόγο για «άθλιες ατομικές συμβάσεις», ενώ μιλά με σκληρή γλώσσα κάνοντας αναφορά σε «εργασιακή γαλέρα» και «ασυδοσία».

Ο ΣΕΑ μιλά για «τσάκισμα» των εργασιακών δικαιωμάτων με όπλο της εργοδοσίας του αντεργατικούς νόμους των τελευταίων ετών και πιο πρόσφατο αυτόν του Κωστή Χατζηδάκη και περιγράφει το τι ακριβώς περιλαμβάνεται στον συγκεκριμένο κανονισμό εργασίας:

Η καταγγελία έχει σαρώσει το Twitter, όπου το hashtag #cancel_jumbo έχει πάνω από 10.300 tweets.


«Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κανονισμό εργασίας η εταιρεία μπορεί:
Με βάση το άρθρο 14, παρ 1β, να προσδιορίζει τη θέση εργασίας, να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας! Δηλαδή αυτό το μήνα Αθήνα, τον άλλο Θεσσαλονίκη.
Με βάση το άρθρο 15, παρ1 να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας. Στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί. Δηλαδή το ωράριο εργασίας θα γίνεται λάστιχο κατά το πώς βολεύει την εργοδοσία, μέσα σε αυτόν δεν χωράει το διάλλειμμα, η προετοιμασία (αλλαγή ενδυμασίας κ.α).
Με βάση το άρθρο 18, παρ.1 ο χρόνος και η σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) καθορίζεται από την Εταιρεία! Και η άδεια των εργαζόμενων καταπώς βολεύει την εργοδοσία και φροντίζει αυτό να μας το κάνει λιανά σε διάφορα σημεία του κειμένου για να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
Με βάση το άρθρο 33 η εταιρεία φέρει την ιδιότητα του “Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων” και μπορεί να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές.
Με βάση το άρθρο 46 η εταιρεία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλει πρόστιμο “στον παραβάτη – εργαζόμενο” αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του.

Και αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τα όσα προβλέπονται και δένουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα. Γι’ αυτό μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορούμε να πάρουμε τα όσα αναφέρονται στο παράρτημα του συγκεκριμένου εσωτερικού κανονισμού περί πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας και της παρενόχλησης στην εργασία και της διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών».



Ο νέος Κανονισμός εργασίας στα #Jumbo & η απαίτηση τους για δουλειά τις Κυριακές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.
Από πρόσφατη καταγγελία για απόλυση εργαζόμενου που δεν ανεχτηκε τις άθλιες συνθήκες.
Οργάνωση στο σωματείο μας, αυτό δείχνει ο δρόμος των #efood & #Cosco#cancel_jumbo https://t.co/weWOvo0F3t

— Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (@sea1891) December 15, 2021



Δείτε όλη την ανακοίνωση-κόλαφο:

#cancel_jumbo

Μερικά ενδεικτικά τιτιβίσματα των χρηστών του twitter για την υπόθεση που καταγγέλλεται από τον ΣΕΑ:



Για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα τζάμπο θα πείτε κάτι;ή γάργαρα εκεί εργατοπατερουλιδες;;;;; #cancel_jumbo https://t.co/a4DUKWmNoT

— Maria Pentagiotissa (@MariaPe36418365) December 15, 2021





Εχω παρατηρήσει ότι ο ιδιοκτήτης των Jumbo κάνει,όποτε κρίνει σκόπιμο,δυναμικές παρεμβάσεις για το κόστος των διεθνών μεταφορών,την οικονομική πολιτική και άλλα θέματα.
Καιρός να γνωρίσει ο ίδιος τη δημόσια κριτική για το καθεστώς που επιβάλει στους εργαζόμενους στην εταιρία του.

— Γιώργος Κύρτσος (@GiorgosKyrtsos) December 15, 2021



Να 'ταν μόνο τα jumbo… #cancel_jumbo

— GiorgosK. (@GK57443531) December 15, 2021


#cancel_jumbo παντα συνεβαιναν και συμβαινουν αυτα,η εκμεταλευση του υπαλληλου γινεται παντα απο την πιο μικρη επιχειρηση εως την πιο μεγαλη,εφοσον δεν υπαρχει κρατικος ελεγχος.Η επθεωρηση εργασιας υποστηριιζει μονο τους επιχειρηματιες και ποτε τους εργαζομενους.

— MATINA HATZITHEODORO (@MATINAHATZITHEO) December 15, 2021

#cancel_jumbo Απαράδεκτες τακτικές για τις οποίες φταίει ο κόσμος ξεκάθαρα γιατί ενώ θα μπορούσε να στηρίζει ένα κατάστημα συνοικιακό επιμένει στις πολυεθνικές..Κρίμα τίποτα άλλο…

— marakiiiii (@Maraki9994Maria) December 15, 2021


#cancel_jumbo Τα Jumbo υποχρεώνουν τους εργαζόμενους τις 2 Κυριακές που θα είναι ανοιχτά, να εργαστούν 8ωρο και να χτυπήσουν κάρτα για 5ωρο, χάνοντας ετσι 2 ρεπό. Η επιθεωρηση εργασίας ανύπαρκτη και ο Βακάκης όλο και πιο σιχαμένος #cancel_jumbo ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ !!!!!!

— Απόστολος Παυλος (@EQJX1oIeYuCPAWA) December 15, 2021





#cancel_jumbo όλοι

— Ihaveacunningplan (@Efilnikcufecin3) December 15, 2021





Βία είναι να εξαναγκάζεις εργαζόμενους να ζουν με μισθούς χαρτζιλίκιστην ανασφάλεια των συμβάσεων μερικής απασχ. ορισμ. χρόνου.

Βία είναι να ξεζουμίζεις νέα παιδιά, φοιτητές, γυναίκες που'χουν ανάγκη το μεροκάματο μέσω 15ημερων συμβάσεων σε συγκεκριμένες περιόδους#cancel_jumbo https://t.co/C2V8h0lWEp

— Nefeli Galinou (@NGalinou) December 15, 2021





Χωρίς πολλα λογια. Έτσι απλα…. ξέρετε εσείς τον λογο.#cancel_jumbo

— Stromatias Vasilis (@v_stromatias) December 15, 2021


Μια δουλειά σκέτη δουλεία που απλά σε ωθεί να κοιτάξεις πιο σοβαρά το μέλλον σου και να στοχεύσεις ψηλά. Γι' αυτό, καλό θα είναι, όχι μόνο στα #jumbo, αλλά και γενικά, να σεβόμαστε τους υπαλλήλους που εργάζονται εργατοώρες "δωρεάν" αλλά δεν χάνουν το χαμόγελό τους #cancel_jumbo

— ᔕ℘ơཞɬცıƖƖ 〄△▢ ⦬⦬ (@vslsjvs) December 15, 2021






newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου