Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Σοκ αναδρομικών μειώσεων για 700.000 συνταξιούχους




Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Ένας στους τέσσερις συνταξιούχους θα δει τις αποδοχές του να μειώνονται βάσει του μπαράζ των τροπολογιών, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που μεσολάβησαν από την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού στις 8.5.2016 μέχρι και σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, 700.000 παροχές του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος (επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ, μερίσματα, εφάπαξ) οι οποίες αντιστοιχούν σχεδόν σε αντίστοιχους συνταξιούχους θα αρχίσουν να θίγονται και μάλιστα αναδρομικά από τα τέλη κιόλας του τρέχοντος μήνα, δηλαδή κατά τις επόμενες καταβολές συντάξεων οι οποίες αφορούν το μήνα Ιούλιο (σ.σ. οι συντάξεις κάθε μήνα καταβάλλονται "έναντι" και εν προκειμένω, οι συντάξεις του Ιουλίου θα καταβληθούν μεταξύ 29 Ιουνίου -5 Ιουλίου).

Οι αναδρομικές αυτές μειώσεις σε βάρος του του ¼ περίπου των σημερινών συνταξιούχων (700.000 στους 2,6 εκατομμύρια) αναμένεται να κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την περίοδο -δηλαδή- που η κυβέρνηση:

*θα πρέπει αφενός να κλείσει δύο σημαντικές εκκρεμότητες του νέου Ασφαλιστικού (υπαγωγή των επαγγελματιών αγροτικών περιοχών μέχρι 2000 κατοίκων στον ΟΓΑ και εξαίρεση των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ με εισόδημα έως 10.000 ευρώ από τις εκπτώσεις 50% στην ασφαλιστική τους επιβάρυνση από 1.1.2017)

*θα πρέπει να περάσει το νέο Εργασιακό στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης.

Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω θα κινήσει ο επαναϋπολογισμός 2 εκατομμυρίων ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων πλην ΟΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί "λογιστικά" σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο από σήμερα (Σεπτέμβριος 2017) και θα φέρει γιγάντιες αναπροσαρμογές στις αποδοχές όλων των συνταξιούχων από 1.1.2019.

Πιο συγκεκριμένα το πλάνο των επικείμενων αναδρομικών μειώσεων έχει ως εξής:

*Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων κόβεται σε 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν το δικαιούνται με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει ο νόμος Κατρούγκαλου (σ.σ. όσοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 664 ευρώ/μήνα και συνολικό οικογενειακό εισόδημα άνω των 11.000 ευρώ) από την 1.6.2016. Συνεπώς οι μη δικαιούχοι αυτοί πρέπει να επιστρέψουν αναδρομικά τη συγκεκριμένη παροχή που έλαβαν για το μήνα Ιούνιο και φυσικά δεν θα το λάβουν μαζί με τις συντάξεις του Ιουλίου οι οποίες θα καταβληθούν τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου. Ωστόσο δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος και χρόνος αυτής της αναδρομικής επιστροφής του ΕΚΑΣ Ιουνίου από όσους το χάνουν εφεξής.

*Η μεσοσταθμική μείωση 32,5% στα μερίσματα 290.000 συνταξιούχων του Δημοσίου που δίδει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) ισχύει από την 1.1.2016. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν το υπερβάλλον ποσό (δηλαδή εκείνο που αντιστοιχεί στο 32,5% του σημερινού επιπέδου του μερίσματος) το οποίο έλαβαν από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι πιθανόν και τον Αύγουστο του 2016. Η αναδρομική αυτή επιστροφή από μέρους τους θα γίνει μέσω 4 ισόποσων παρακρατήσεων από τα μερίσματα τα οποία θα καταβληθούν το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2016. Με άλλα λόγια τα μερίσματα που θα καταβληθούν κατά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 θα είναι... διπλά μειωμένα. Και αυτό γιατί:

-θα ενσωματώσουν τις παρακρατήσεις για την κάλυψη των αναδρομικών μειώσεων μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 (μιας και η περικοπή αυτή ισχύει από 1.1.2016)
-θα συμπεριλάβουν τις μειώσεις 32,5% που θα συνεχίσουν φυσικά να ισχύουν πρακτικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και έπειτα.

*Η μείωση σε 260.000 ήδη καταβαλλόμενες επικουρικών συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%, ισχύει αναδρομικά από την 1.6.2016. Οι επικουρικές, οι οποίες θα κοπούν είναι εκείνες που το άθροισμα τους με τις αντίστοιχες κύριες ξεπερνά τα 1300 ευρώ. Οι επικουρικές συντάξεις που θα κοπούν κλιμακωτά ξεπερνάνε τα 170 ευρώ η καθεμία. Το παραπανίσιο ποσό (δηλαδή εκείνου που οδηγεί το άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από το επίπεδο των 1300 ευρώ) που δόθηκε στην παραπάνω κατηγορία των επικουρικών συντάξεων από το τρέχον μήνα και έπειτα θα πρέπει να επιστραφεί. Η έναρξη της αναδρομικής αυτής επιστροφής δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Έχει, όμως, προσδιοριστεί ότι :

- θα γίνει μέσω παρακρατήσεων στις επόμενες καταβολές των επικουρικών συντάξεων
- οι παρακρατήσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2016.

*Η μείωση κατά 20% περίπου των εφάπαξ θα είναι επίσης αναδρομική. Και αυτό γιατί θα αφορά τα εφάπαξ τα οποία έχουν αιτηθεί 62.000 συνταξιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από την 1.9.2013 μέχρι σήμερα. Οι πρώτες καταβολές των μειωμένων εφάπαξ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μιας και θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν με βάση το νέο μαθηματικό τύπο που έχει προβλέψει ο νόμος Κατρούγκαλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου