Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ- Προτεραιότητα η λήψη μέτρων ενόψει καλοκαιριού


Με τον Διευθυντή Υπηρεσίας Υγείας Ηπείρου συναντήθηκε η βουλευτής Μ. Τζούφη – Σε Κατσικά και Φιλιππιάδα, στελέχη του ΚΚΕ


Το αναγκαίο «πλέγμα» προστασίας ενόψει του καλοκαιριού, θέλουν να «χτίσουν», οι αρμόδιοι φορείς και οι υπεύθυνοι για τη λειουργία των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων στην Ήπειρο, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα και ζητήματα υγείας.

Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να γίνει άμεσα η μεταστέγαση των προσφύγων του Κατσικά, στην Παιδόπολη και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να τρέξουν ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία τόσο των προσφύγων όσο και της κοινωνίας ευρύτερα.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη είχε για το λόγο αυτό συνάντηση με το διευθυντή της Υπηρεσίας Υγείας Γιάννη Νικόπουλο ενώ για τον ίδιο λόγο θα ερχόταν στα Γιάννενα ο υπεύθυνος της ΥΠΕΔ κ. Γιαννόπουλος.

Η κα. Τζούφη ερωτηθείσα για το θέμα υποστήριξε ότι υπάρχει εθνικό σχέδιο αναφορικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν προς αυτή τη κατεύθυνση σημειώνοντας ότι η συνεργασία είναι στενή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με το ΚΕΛΠΝΟ.

Η καθυστέρηση ωστόσο φαίνεται ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η κα. Τζούφη παραδέχτηκε ότι τρέχουμε «πίσω από τις ανάγκες» σημειώνοντας ότι οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

«Ο καταυλισμός θα υπάρξει και το καλοκαίρι και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με εντομοαπωθητικά, σίτες και ότι άλλο μέτρο μπορούμε να λάβουμε καθώς και με τους εμβολιασμούς ώστε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας φράγμα για το δικό μας πληθυσμό έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στη Παιδόπολη και μπορέσουν να μεταφερθούν εκεί».

Στους καταυλισμούς

στελέχη του ΚΚΕ

Εξάλλου, τα μείζονα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους καταυλισμούς των προσφύγων σε Κατσικά και Φιλιππιάδα, ανέδειξαν στελέχη της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ, που το Σαββατοκύριακό, πραγματοποίησαν περιοδεία και επισκέψεις στα Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ήπειρο.

Όπως ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ Κώστας Κωτσαντής, τα προβλήματα διαπιστώθηκε, ότι παραμένουν μεγάλα και είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης επίλυσής τους πλην όμως στάθηκε ιδιαίτερα στο Κέντρο της Φιλιππιάδας, στο οποίο μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη επιπλέον 150 πρόσφυγες.

Κάποιοι από αυτούς διαμαρτυρήθηκαν γιατί έχουν χωριστεί με τα άλλα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς και οι ίδιοι να γνωρίζουν που έχουν μεταφερθεί και ζητώντας σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να επανενωθούν. Το ζήτημα της στέγασης στα ανοιχτά Κέντρα είναι μείζον, όπως τόνισε ο κ. Κωτσαντής, αν και στην Φιλιππιάδα, έγινε γνωστό, ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν κοντέινερ για τις οικογένειες των προσφύγων.

«Αυτό που πρέπει να γίνει το συντομότερο είναι να κλείσει ο Κατσικάς και να βρεθεί εναλλακτική λύση. Ούτε η λύση των κοντέινερ στη Φιλιππιάδα είναι η καλύτερη, αλλά είναι προτιμότερη από τις σκηνές», τόνισε ο κ. Κωτσαντής, που αναφέρθηκε και στο έλλειμμα ιατρικού προσωπικού στην ειδικότητα του γυναικολόγου.

«Οι γιατροί του στρατού κάνουν φιλότιμες προσπάθειες όμως, δε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν και κυρίως τις ανάγκες για τις γυναίκες, που δέχονται να εξετάζονται μόνο από γυναίκες ιατρούς», σημείωσε ο κ. Κωτσαντής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου