Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Guardian: «Νοθεία» στη συλλογή υπογραφών ενάντια στο Brexit



To εγχείρημα για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, έχει κερδίσει περισσότερες από 3 εκατομμύρια υπογραφές, ωστόσο, 77.000 αφαιρέθηκαν ήδη από την αρμόδια Επιτροπή της βρετανικής Βουλής ωςπαράτυπες. H αιτιολογία είναι ότι προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, γράφει η εφημερίδα Guardian, αναφέροντας ως ακραία «παραποίηση» τις υπογραφές από το Βατικανό, που έχει πληθυσμό μόλις 800 κατοίκους, ωστόσο καταχωρήθηκαν 39.000 υπογραφές.

Η Επιτροπή Αναφορών του βρετανικού Κοινοβουλίου, προειδοποιεί ότι «παρακολουθεί κάθε άλλη ύποπτη δραστηριότητα», επισημαίνοντας ότι συνιστά «νοθεία η προσθήκη υπογραφών που δεν προέρχονται από Βρετανούς πολίτες και κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η έρευνα έδειξε υπογράφοντες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Ισλανδίας, των νησιών Κέιμαν και της Τυνησίας, τόνισε η πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Helen Jones, προειδοποιώντας ότιτέτοιου είδους παρατυπίες υπονομεύουν τη διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιτροπή Αναφορών θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να προγραμματιστεί κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με το αίτημα για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ο εμπνευστής του εγχειρήματος, ακτιβιστής Ουίλιαμ Χίλεϊ (που τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ), υπενθυμίζει ότι το Κοινοβούλιο υποχρεώνεται να εξετάσει όλες τις αναφορές που φτάνουν το όριο των 100.000 γνήσιωνυπογραφών.

Ωστόσο, σε μήνυμα του μέσω Facebook, ο Χίλεϊ εμφανώς αποστασιοποιείται από την ιδέα δεύτερου δημοψηφίσματος «μεταμέλειας» (#REGREXIT), τονίζοντας: «Πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα για το καλό της χώρας είναι να ενωθούμε για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 θέμα της Συνθήκης της Λισαβόνας και η διαδικασία εξόδου από το Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετική είδηση:Αιτήματα για κάλπες σε Σκωτία – Β. Ιρλανδία και συλλογή υπογραφών

Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου