Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Γαλλογερμανική πρόταση για «ευέλικτη» ΕΕ.




Μήνυμα ενότητας μετά το Brexit επιχείρησαν να στείλουν από το Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου, των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ το 1957.

Οι έξι υπουργοί συζήτησαν για τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος. Κοινό αίτημα ήταν ναξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ προκειμένου να μη μεσολαβήσει μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας.

Η συνάντηση αυτή συνιστά μια προσπάθεια του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και του γάλλου ομολόγου του Ζαν-Μαρκ Ερό να συμβάλουν από νωρίς στη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τον μελλοντικό χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και για το πως μπορεί να διατηρηθεί η συνοχή της. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσαν στους υπόλοιπους συναδέλφους τους ένα κείμενο με τους προβληματισμούς τους.

Κεντρικό σημείο του κειμένου είναι η πρόταση για μια «ευέλικτη» ΕΕ. Οι δύο υπουργοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δεν θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία της διαρκώς μεγαλύτερης σύγκλισης της ΕΕ. Όπως προτείνουν, σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να δοθούν τα αναγκαία περιθώρια που θα τους επιτρέψουν να μην ακολουθήσουν αυτή την πορεία.


dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου