Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Πόσο «πάει» το ακίνητο στα Γιάννενα;


Πόσο «πάει» το ακίνητο στα Γιάννενα;



Ο Τομά Πικετί στο βιβλίο του «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» υποστηρίζει μεταξύ άλλων τις θεωρίες και τις αναλύσεις του στο ερώτημα για τη σημερινή αξία της γης, ιδιαίτερα της αστικής και πώς μπορούν να «μετρηθούν» τα σημερινά μεγέθη της οικονομίας.



Πόσο όμως κοστίζει η γη σήμερα στα Γιάννενα και πιο συγκεκριμένα, πώς κινείται ο χώρος της αγοράς κατοικίας; Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι η κατοικία χαρακτηρίζεται από μια ακινησία που πάει πίσω δύο και τρία χρόνια. Μέσα στην πόλη, δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένα συγκρότημα κατοικιών αυτά τα χρόνια, ενώ ακόμα και στα περίχωρά της, η δόμηση είναι σχεδόν… νοσταλγία. Ο κατασκευαστικός κλάδος λοιπόν είναι σε σημαντική κάμψη. Η αγορά ακινήτων όμως, φαίνεται ότι περνάει περίοδο ευκαιριών, για όσους φυσικά διαθέτουν τα χρήματα. Δείτε γιατί: Στα Γιάννενα, τα περισσότερα κτίσματα δεν είναι

πια καινούργια με την έννοια που κάποτε, αγοράζονταν «στα μπετά». Οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεν για σπίτια που, στα πιο νέα δημοτικά διαμερίσματα (Καρδαμίτσια, Ανατολή κ.λπ.) είναι σε καλή κατάσταση, «μετράνε» όμως δύο, τρία χρόνια κατασκευής, έως και δεκαετία. Ο συνδυασμός αυτού του δεδομένου με το γεγονός ότι πολύς κόσμος «ξεφορτώνεται» ακίνητη περιουσία, υπό το βάρος της φορολογίας, έχει μειώσει αρκετά τις τιμές και δημιουργεί ευκαιρίες.

«Καλύτερη στιγμή»

«Η καλύτερη στιγμή να αγοράσει κάποιος σπίτι, είναι τώρα» λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Vrespiti (www.vrespiti.gr) Δημήτρης Καλατζόγλου στον «Η.Α.» και περιγράφει μια αγορά που είναι μεν σε κάμψη, αλλά παρουσιάζει πάρα πολλές ευκαιρίες. Αγοράζουν όλοι; Όχι φυσικά, γι αυτό η αγορά είναι σε κάμψη. Πουλάνε πολλοί όμως και πλέον, οι αγοραστές είναι αυτοί που «καθορίζουν» το παιχνίδι. Όσοι όμως έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν σπίτι, είναι και αυτοί που περιμένουν μια ακόμα καλύτερη ευκαιρία από αυτή που τους παρουσιάζεται. Αυτή όμως μπορεί να έρθει, μπορεί και όχι. Στην περιφέρεια οι δυνατότητες που παρουσιάζονται, είναι αρκετές. Σπίτια εξαετίας και δεκαετίας πωλούνται σε τιμές που φτάνουν ακόμα και το 25% με 30% χαμηλότερα της αρχικής τιμής. Είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε άριστη κατάσταση, καθώς είναι καινούργια. Η εικόνα μέσα στην πόλη είναι αντίστροφη. Τα σπίτια είναι παλιά, αλλά και ακριβά, καθώς το τετραγωνικό δεν πέφτει κάτω από 1.000 ευρώ. Επίσης, τα αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά, καθώς ακόμα και σε όσα πουληθούν σε χαμηλές τιμές, οι νέοι αγοραστές θα πρέπει να ρίξουν χρήματα για να κάνουν βασικές επιδιορθώσεις: κουφώματα, μονώσεις, διπλά τζάμια, ενεργειακές εγκαταστάσεις κ.α. Τέλος, τις αγοραπωλησίες στον αστικό ιστό περιορίζει και το περιθώριο εκμετάλλευσης με ενοικίαση του διαμερίσματος. Ακόμα, στο κέντρο των Ιωαννίνων σημαντικό ρόλο παίζει και η «χωροθέτηση». Είτε η σύγκριση με την τιμή κάποιου ακινήτου που πουλήθηκε σε γειτονικό δρόμο, είτε ακόμα και με τη γειτονιά. Τις τελευταίες μέρες, το μεγάλο θόρυβο στην αγορά ακινήτων των Ιωαννίνων κάνει η φημολογούμενη μετακίνηση του Publicαπό το κέντρο προς την περιοχή της οδού Αβέρωφ, με τους επαγγελματικούς χώρους της γειτονιάς να περιμένουν… πώς και πώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ενδεικτικές τιμές

Πόσο όμως κοστίζουν τα σπίτια στα Γιάννενα; Μερικές ενδεικτικές τιμές είναι οι εξής: Στα Καρδαμίτσια, μια κατοικία δεκαετίας, 110 τ.μ. πωλείται 90.000 ευρώ. Στην Ανατολή, μεζονέτα 140 τ.μ., επίσης καινούργια, τιμάται από 180.000 ευρώ. Στα Σεισμόπληκτα, 82 τ.μ. με ημερομηνία κατασκευής μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, πωλείται 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τις αρχικές από 10% έως και 25%, ενώ κοντά στην οδό Βογιάννου, προς το μέτωπο της λίμνης, νεόκτιστα διαμερίσματα πουλήθηκαν 80.000 ευρώ.

Άλλαξαν οι όροι

Οι όροι του «παιχνιδιού» πάντως έχουν αλλάξει πολύ. Ακόμα και για τις αγοραπωλησίες που γίνονται, τα πράγματα είναι αλλαγμένα αρκετά. Προ κρίσης, στα Γιάννενα της ακμάζουσας κατασκευής κατοικιών και της ανάγκης για πολλά σπίτια προς ενοικίαση, υπήρχαν περιπτώσεις που διαμερίσματα πωλούνταν… ομαδικά, μέσα σε λίγες ώρες. Σήμερα, ένα σημαντικό κομμάτι των ανθρώπων που δεν μένουν στα Γιάννενα (δεν είναι καν από εδώ), αλλά επένδυσαν στην «φοιτητική» αγορά των ενοικιαστηρίων, είναι και εκείνοι που πουλάνε ακίνητα. Σήμερα, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ο αγοραστής είναι εκείνος που ορίζει, περισσότερο από ποτέ, τους όρους της αγοράς ακινήτων, στην οποία και ρίσκο υπάρχει, αλλά και ευκαιρίες.



http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου